Poštovní pobočka pod křídly obce? Danajský dar, shodují se starostové

Zlínsko - Obavy o budoucnost místních poštovních poboček v těchto dnech trápí tři obce na Zlínsku. Racková, Lhota a Březnice by se v příštích sedmi letech mohly stát součástí projektu Pošta - partner. Ten počítá se zánikem málo využívaných a neziskových poboček. Jejich povinnosti spojené s poštovními službami přejdou za úplatu pod místní samosprávy. Starostové s tím ale nesouhlasí.

„Stávající pobočková síť pochází z poloviny 19. století a je proto potřeba ji modernizovat. Naším cílem není žádnou pobočku zrušit, jen ji přesunout do místa, kde bude využívanější. Proto jsme oslovili zástupce obcí s nabídkou, aby poštovní služby v jejich obci poskytovali oni,“ vysvětlil vedoucí odboru komunikace České pošty Ivo Mravinac. Dodal, že podobný systém je v západní Evropě běžný a přináší výhody pro radnice i místní obyvatele. Pošty na malých obcích totiž mají otevřeno jen několik hodin v týdnu. Přesun na obecní úřady by přinesl nárůst úředních hodin, radnice by navíc za provozování poštovních služeb dostávaly od České pošty měsíční odměnu.

Podle starostů však jde o danajský dar. „Za všechno bychom nesli odpovědnost. Museli bychom se pojistit na značně vysoké částky a byli bychom pokutováni za jakoukoli chybu, kterou bychom udělali,“ obává se starosta Březnice Josef Hutěčka (nez.). Pokud by například radnice neměly skladem dostatečný počet poštovních známek v různých cenových hodnotách, následovala by pokuta. Ta by mohla být až milionová, to v případě, že by některý ze zaměstnanců porušil listovní tajemství.

Mluvčí České pošty a starosta Březnice k problému poštovních poboček (zdroj: ČT24)

V Rackové dokonce zastupitelé nabídli České poště pronájem prostor za symbolickou korunu. Ta ale odmítla. Pokud by však místní pobočce opravdu hrozil zánik, radnice by podle místostarostky Bronislavy Řiháčkové (nez.) na požadavek pošty nejspíš kývla. „Podle mého názoru bychom se měli postarat o to, aby občané o poštovní služby nepřišli. Často jde o starší lidi, kterým už dělá problém cestovat na poštu autobusem a auto nemají,“ domnívá se Řiháčková. Pokud by pošta v obci zanikla, museli by místní vozit zásilky do osm kilometrů vzdáleného Zlína.

Nad Březnicí visela hrozba zrušení pošty už před třemi lety, kdy měla být kamenná pobočka nahrazena motorizovaným kurýrem. „Tenkrát také přišli s velkou slávou, že to budou obratem rušit, nicméně k ničemu takovému nedošlo. Doufám, že opět to byl takový výkřik do tmy a Česká pošta jen zkouší, co všechno bychom za ně mohli dělat,“ doufá starosta Hutěčka.

Česká pošta má po celé republice 3 400 poboček. Během sedmi let by společnost chtěla do projektu Pošta - partner zapojit několik stovek z nich.