Ve Slavkově u Brna proběhl poslední závod sezóny. Jezdilo se na fechtlech

Slavkov u Brna - Že motocykl JAWA 50 Pionýr alias „fechtl“ ještě nepatří do starého železa, dnes dokázali závodníci z Motoklubu Austerlitz ve Slavkově u Brna. „Nadupané padesátky“ celé dopoledne trhaly zmrzlý podklad škvárového oválu na fotbalovém hřišti. Vzhledem k tomu, že mnoho strojů není uzpůsobeno do zimního provozu a dokonce nemá ani zimní pneumatiky, platilo zde více než jinde, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Ani mrazivé počasí neodradilo jezdce a jejich týmy od symbolické účasti v posledním závodu letošní motorkářské sezóny. Vášeň pro legendární československou motorku JAWA 50 Pionýr, přezdívanou lidově „fechtl“, přilákala do Slavkova dvě desítky závodníků.

„Krosové závody na fechtlech mají ve Slavkově osmiletou historii. Jsou zde i silniční závody do vrchu. Jako ukončení sezóny vznikla myšlenka uspořádat zimní závody na ploché dráze. Letošní první ročník Zavírání Šoupátek je tak i symbolickým ukončením sezóny,“ uvedl za motoklub Jaroslav Zrebný.

Plochodrážní závody na Pionýrech (zdroj: ČT24)

Všechny stroje musely být v původním sériovém provedení. Nemusely mít ani funkční světla a povolené byly i pneumatiky se vzorkem. Protože ale v tomto závodu nešlo v prvé řadě o vítězství, nýbrž především o účast, mnoho jezdců zimních pneumatik nevyužilo a spokojilo se s letní variantou. K vidění tak byly i pády.

„Jízda byla super! Trať je kluzká, takže ty padesátky Pionýry se zdají být jako silné stroje,“ shrnul své pocity z jízdy závodník Josef Gonda. Jeho slova potvrdil i jeho soupeř Rostislav Kubíček, který zvítězil v rozjížďkovém kole. „V zádní části to klouzalo, ale já měl štěstí, že ostatní upadli a já tak dojel jako první!“

„V tom stroji je historie každého z nás. V 70. a 80. letech jsme všichni prošli přes fechtla k větším motorkám. V té době ani jiné motorky nebyly nebo jich bylo málo,“ zavzpomínal Jaroslav Zrebný.

Závodníci a jezdci teď mohou všechny klíče a nářadí pro opravu, bez nichž je stroj dlouhodobě nepojízdný, s klidem uschovat do garáže. Předposledním dnem v roce pro ně skončila letošní motorkářská sezóna.

  • Plochodrážní závody na Pionýrech autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2210/220920.jpg
  • Plochodrážní závody na Pionýrech autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2210/220922.jpg
Vydáno pod