Lidé ztrácejí o čerstvé mléko z mlékomatů zájem. Firmy je začaly rušit

Brno - Mlékomatům v Brně už pomalu odzvonilo - lidé ztrácejí o čerstvé mléko zájem. Kvůli tomu už jedna z firem v Brně zrušila tři mlékomaty, další omezují provoz. Podle provozovatelů situaci zavinili hygienici, kteří veřejnost před konzumací syrového mléka varovali. Mnohým lidem se ale do mlékomatů pro mléko chodit nechce jednoduše z pohodlnosti.

Ještě před rokem byly v obležení, teď ale zájem o ně opadl. Vypadá to, že éra slávy mlékomatů se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Například Brno už přišlo o tři tato zařízení. „Všechny tři mlékomaty jsme museli zrušit, protože prodej prudce klesl a nakonec byl tak ztrátový, že už to tak dál nešlo,“ posteskl si Jiří Matoušek, ředitel firmy Zemax, která mlékomaty provozovala.

„Dříve se u jednoho mlékomatu ve Vyškově točilo průměrně pět set litrů, od března ale výtoč klesla zhruba na čtyřicet procent,“ potvrdil Cyril Sigmund, ředitel firmy Gros, která zásobuje mlékomaty na pěti místech jihomoravského kraje.

Cyril Sigmund, ředitel firmy Gros, o úpadku zájmu o čerstvé mléko (zdroj: ČT24)

Podobně je na tom i mlékomat v Rosicích, který na Brněnsku začal fungovat jako první. Lidé si sem pro mléko mohou chodit už jen dvakrát týdně. „Já už bych ho býval také dávno zrušil, kdybych na něj nedostal dotaci od kraje – samotný provoz se mi nevyplatí,“ postěžoval si dodavatel mléka Jiří Plocek.

Mohou za to hygienici?

Proč zájem zákazníků tak klesl? Všichni provozovatelé mlékomatů se shodují: může za to úřad pro hygienu. „V březnu vystoupil v televizi hlavní hygienik Vít s tím, že v Budějovicích měli s čerstvým mlékem nějaké problémy – a můžu vám říct, že ze dne na den mi odbyt klesl na polovinu,“ rozhořčil se Jiří Plocek.

Úřad pro hygienu se ale brání. „Hygienická služba jako orgán ochrany zdraví se má starat o to, aby obyvatelstvo varovala před možnými riziky. Je tu dle mého soudu k tomu, aby upozornila i na rizika, která mohou plynout ze syrového mléka,“ prohlásil jihomoravský hygienik Jan Mareček. „Nikdo mi zatím nedal důkaz o tom, že by nižší zájem o čerstvé mléko způsobila hygienická stanice.“

Dodavatelé: Lidé jsou líní chodit si pro mléko do mlékomatů

Podle některých prodejců zájem o čerstvé mléko opadl také kvůli lenosti zákazníků. „Lidé i z pohodlnosti pro to mléko nechodí tak, jak by měli. Chodí tam už jen ti, kteří z toho mléka něco zpracovávají nebo ho konzumují opravdu denně,“ vysvětlil Cyril Sigmund.

Někteří zákazníci by uvítali, kdyby se automaty na mléko přesunuly blíže k obchodním domům. Ani to už ale mnoha mlékomatům nepomohlo. Provozovatelé teď proto sázejí hlavně na propagaci - někteří pořádají pro veřejnost ochutnávky a předvádějí, co všechno lze z čerstvého mléka vyrobit.

Vydáno pod