Vlci v Beskydech roztrhali stádo ovcí. Majitelka má šanci na odškodnění

Vsetínsko - Na stádo ovcí v údolí Vranča v Novém Hrozenkově na Vsetínsku zaútočila tento týden vlčí smečka. Následky útoku jsou fatální – beran zahynul přímo při útoku, některé ovce museli majitelé utratit po několika hodinách. Šanci na přežití mají i přes rozsáhlá poranění pouze dvě zvířata.

Smečka vlků zaútočila na stádo v noci na středu. Ještě dnes ráno, více než 24 hodin od útoku, byly v minus osmnácti stupních patrné stopy zápasu. Ohrada byla na dvou místech proražena, když se ovce pokoušely uniknout, na sněhu byly jasně patrné stopy krve a chuchvalce potrhané vlny. Na místě byla spousta zřetelných stop, z nichž odborníci jasně potvrdili přítomnost vlků, nikoliv psů.

„Je to hrozná škoda. Nejvíc je nám líto mrtvého berana, který byl ze všech kusů nejmladší. Byl starý teprve devět měsíců a počítali jsme s ním coby s chovným kusem. Celkovou škodu odhaduji asi na deset tisíc korun,“ řekla smutná majitelka ovčího stáda Petra Vítková. Náklady ale budou zřejmě stoupat, protože veterinář se stále pokouší zachránit dvě přeživší ovce. „Dostávají injekce a antibiotika proti otravě krve. U jedné je šance na přežití jen asi čtvrtinová. Léčba nás samozřejmě stojí další peníze, ale třeba se stane zázrak,“ dodala majitelka.

Podle všech indicií se ovce staly obětí asi čtyřčlenné vlčí smečky. „Podle stop tam byli dospělí jedinci, takzvaný alfa pár. Domníváme se, že zaučovali dvě mladá vlčata v útoku na živá zvířata,“ vysvětlil ochránce přírody Milan Orálek.

Majitelku by měl odškodnit stát

Ovce byly ustájené v ohradě ve volné přírodě. „To byla chyba. Chovatelům jsme opakovaně říkali, že jdou do velkého rizika, přesto si nedali říct,“ komentovala zooložka CHKO Beskydy Dana Bartošová.

Farmářka má přesto šanci na výplatu náhrady od státu. Dřevěná ohrada byla po celé délce oplocena, proto by měla splňovat náležitosti k odškodnění. „Je to běžný postup. My chráníme velké šelmy, které do beskydské přírody vždy patřily. Na druhou stranu respektujeme ztráty, které čas od času působí farmářům. Předpokládám, že v tomto případě bude náhrada za tři roztrhané ovce vyplacena,“ uvedl ochránce Milan Orálek.

Lidé se útoku vlků bát nemusejí

Podle odborníků je přítomnost vlků důkazem zlepšujícího se stavu přírody. „V Beskydech a Javornících by měly migrovat až dvě vlčí smečky. Víme o přítomnosti rysa a vyskytují se zde i medvědi, kteří sem přecházejí ze Slovenska,“ vyjmenovala zooložka CHKO Beskydy Dana Bartošová.

Odborníci ale jedním dechem dodávají, že lidé se útoku vlků nemusejí obávat. „Vlk je velmi plachý a pokud cítí blízkost člověka, okamžitě se stahuje. To se koneckonců stalo i v posledním případě ve Vranči. Jakmile se zraněné ovce dostaly do blízkosti rodinných domů na samotách, vlci útok přerušili a stáhli se,“ uzavřela Dana Bartošová.

  • Stopy od vlků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2209/220865.jpg
  • Ovce po útoku smečky vlků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221034.jpg
  • Vlci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/627/62652.jpg