Tišnov a Veselí nad Moravou jsou bez pohotovosti

Brno - Vedení Jihomoravského kraje kvůli úsporám zrušilo k Novému roku pohotovost v šesti městech. Jejich starostům ale nabídlo dotaci, pokud si budou chtít pohotovosti udržet. Využijí ji jen čtyři. O pohotovost tak přijde Tišnov a Veselí nad Moravou. Starostové kritizují kraj za to, že se změnami přichází na poslední chvíli.

Vedení Jihomoravského kraje schválilo změny v systému lékařských pohotovostí začátkem prosince. „Na každém okrese kromě Brna-venkova, je tato služba zajištěna v jednom našem zařízení ve stávajícím rozsahu, pro okres Brno-venkov je tato služba zajištěna, a to podotýkám, nepřetržitě, v brněnské úrazové nemocnici,“ vysvětluje důvody úspor jihomoravský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Starostové měst, kde kraj pohotovost zrušil, si ji musí zajistit sami. Hejtmanství jim sice nabídlo půlmilionovou dotaci, ta ale na provoz pohotovostí nestačí a města musí sáhnout do vlastních rozpočtů. Na to přistoupili v Blansku, Hustopečích, Ivančicích a Kyjově. Například v Hustopečích přidají z vlastního dalších pět set tisíc korun.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Tišnov a Veselí nad Moravou ale pohotovost provozovat nebudou. Veselí odmítá doplácet, Tišnov nesouhlasí s podmínkami smlouvy o dotaci. „V této podobě by za provoz pohotovosti ručilo město, což je v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu z roku 2007, který jasně řekl, že kompetence zřizování Lékařských služeb první pomoci je především na kraji,“ argumentuje starosta Tišnova Jan Schneider (ČSSD).

Starostové: Kraj situaci řeší na poslední chvíli

Některým starostům také vadí, že kraj je postavil před hotovou věc a že řeší situaci na poslední chvíli. Podle Schneidera město dostalo smlouvu až poslední týden v prosinci, a nebyl tak čas diskutovat o sporných bodech smlouvy. Jeho slova potvrzuje i starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS). Radní jihomoravského kraje Ryšavý ale tvrdí, že to byl záměr - aby se pohotovosti nestaly tématem komunálních voleb.

Starosta Tišnova Schneider snahu o fungování pohotovosti nevzdává. S krajem se pokusí vyjednat nové podmínky. Pohotovost v Tišnově totiž ročně navštívilo přes tři tisíce pacientů, kteří jsou teď odkázáni na úrazovou nemocnici v Brně.

Úrazová nemonice
Zdroj: ČT Brno