Rekonstrukce polikliniky začala u sousoší, celá budova si na opravy ještě počká

Brno - O generální opravě zchátralé budovy Polikliniky Zahradníkova v Brně se mluví už dvanáct let. Když už se zdálo, že je vše na dobré cestě a město z rozpočtu vyčlenilo potřebné peníze, prohlásilo ministerstvo kultury budovu za památku a to může celou přestavbu značně prodražit a prodloužit. Přesto termínem začátku stavebních prací zůstává leden 2012.

Ještě před začátkem velké rekonstrukce je ale potřeba zachránit před zkázou osmdesát let staré sloupy se sousoším Zdraví od Václava Hynka Macha u vstupní části nejstarší z budov polikliniky. Stavební i restaurátorské práce jsou v plném proudu. „Bylo potřeba vybourat mokré zdivo, podepřít stoličkami a poslední fáze teď bude zabetonování. To nám ale trochu zkomplikoval mráz, musíme teď počkat až bude příznivější počasí,“ popsala ředitelka Polikliniky Zahradníkova Rut Svobodová.

Tato rekonstrukce, která zatím spolkla 800 tisíc korun, je ale jen kapkou v moři oprav, které poliklinika potřebuje jako sůl. Na projekt hlavní rekonstrukce za 110 milionů korun už město potřebné peníze vyčlenilo a začít by se mělo za rok. „Celá rekonstrukce bude probíhat za plného provozu. Ambulance budeme postupně podle potřeby přesouvat do náhradních prostor ve spodní části druhé budovy,“ vysvětlila Svobodová.

Ředitelka Polikliniky Zahradníkova Rut Svobodová o opravách budovy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo prosadilo svou, budova je památkou

Přípravu projektu na rekonstrukci polikliniky ale zkomplikovalo ministerstvo kultury, když funkcionalistickou budovu z roku 1926 prohlásilo za památku. „Město Brno poté podalo rozklad proti tomuto rozhodnutí, nicméně ministerstvo kultury  své původní rozhodnutí potvrdilo a budova polikliniky se stala kulturní památkou,“ řekla mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová. Původní projekt s takovým omezením nepočítal. Společnost, která ho má na starosti, tak musí jeho část předělat.

„Největší problém bude rekonstrukce oken, tam ještě není jasné, jak bude u památkově chráněné budovy oprava probíhat. Okna musí zvenku vypadat stejně, jako před 80 lety a přitom musí být funkční a splňovat hygienické požadavky,“ popsala Svobodová. Magistrát města Brna v této souvislosti počítá s tím, že se celá rekonstrukce může prodražit a že i termín ukončení oprav se bude nejspíš měnit. „Pro rok 2012 je pro opravy polikliniky z městského rozpočtu vyčleněno 95 tisíc korun. Jaké finance budou potřeba dál, ještě není jasné,“ dodala Haluzová.

 
Opravy potrvají nejméně čtyři roky

Celá obnova polikliniky se protáhne minimálně na čtyři roky. Ve finále mají být všechny ambulance přesunuty do novější ze dvou současných budov, tu starší z nich chce město prodat. „Peníze z prodeje budovy chce město investovat do oprav novější budovy. Prozatím se žádný zájemce nenašel. Je ale nutné dodat, že město zatím nikoho ani intenzivně nehledá, protože budova se může prodat až po úplném skončení rekonstrukce novější budovy,“ doplnila Haluzová.

  • Průčelí pokliniky Zahradníkova v Brně, dílo Vojtěcha Kumpošta autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1577/157630.jpg
  • Vizualizace budovy polikliniky po rekonstrukci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2209/220889.jpg