Zástupci krajů dnes přivítali první novoroční miminka

Brno - První miminka roku 2011 se dočkala oficiálního přivítání od představitelů kraje a měst. První dítě na jihu Moravy, malý Davídek se narodil pouhých pětadvacet minut po půlnoci. Získal ještě jedno prvenství - jeho matka jako první kraji nedostala porodné. Představitelé Jihomoravského i Zlínského kraji dětem přinesli hračky, maminkám květinu a finanční dar, jehož výše přibližně odpovídá zrušenému porodnému.

1. leden, 0.25 hodin. Čas, který má David Klíma coby první miminko Jihomoravského kraje roku 2011 zapsaný ve svém rodném listě. Zároveň je prvním novorozencem na jižní Moravě, jehož maminka nemá nárok získat od státu porodné. To v loňském roce činilo 13 tisíc korun. Letos má na porodné nárok pouze osamělá matka s příjmem do 10 752 korun, u páru nesmí částka přesáhnout 16 992 korun.

„Prvního ledna se v Brně narodilo strašně málo dětí - snad jako by se maminky snažily stihnout to dříve, ještě před Novým rokem,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. „Celkově se v Brně na Nový rok narodily jen čtyři děti, z toho jedno ve Fakultní nemocnici. Průměrně se tu denně rodí kolem osmi dětí,“ doplnila.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) o daru pro první novoroční miminka (zdroj: ČT24)

Kraj rodičům novoročních miminek zrušené porodné vynahradí

O pořádné přivítání ale Davídek nepřišel. Dnes v poledne jeho mamince Janě Jánské z Říčan u Brna osobně pogratuloval krajský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Dar od kraje by měl rodičům porodné kompenzovat. „Kromě hraček a pozorností pro rodiče dostanou první občánci z rozpočtu kraje finanční prostředky, které odpovídají zrušenému porodnému,“ uvedl Hašek.

Rodiče loňského prvního miminka Jihomoravského kraje obdrželi 10 000 korun a elektronickou chůvičku. Matka dostala kytici, otec balení jihomoravských vín.

Další novoroční děti v Jihomoravském kraji se letos narodily v 01.20 v Břeclavi, ve 02.23 v Kyjově, ve 02.35 v Boskovicích, ve 03.04 ve Znojmě a ve Vyškově v 07.04. Ani jejich rodiče nepřišli zkrátka. „Také v letošním roce platí, že krajské zastupitelstvo obdaruje nejen prvního občana kraje, ale i další první občánky jednotlivých okresů,“ potvrdil Hašek.

Na narození prvního dítěte roku si ze všech krajů nejdéle počkali Zlíňáci. Pavel Halenčák přišel na svět v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně v 10.57. „O tom, že je prvním letošním miminkem ve zdejší porodnici, nám řekli už na porodním sále. To nás vůbec nenapadlo, protože se narodil až před polednem,“ přiznal otec Pavlíka Pavel Halenčák.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) Halenčákovým předal deset tisíc korun, zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 05) přidal pět tisíc z městské pokladny.

Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) dnes zase vítal první Brňanku -Petru, která se narodila v 16.35 odpoledne v porodnici na Obilním trhu.

Vydáno pod