Městská policie Brno čeká na Godota, ten nepřichází

Brno - Iniciativa Vyměňte politiky si získala oblibu nejen u voličů. V Brně zdá se i u politiků samotných. Nepodřezávají ale větve se svými hnízdy, zaměřili se na šéfy městských firem a institucí. Domnívají se, že stejně jako politici musí přesvědčit o své užitečnosti občany, měli by o své užitečnosti přesvědčit politiky právě lidé na těchto postech. Jako první byl vyměněn ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Daniel Rychnovský. Další na řadě měl být ředitel Městské policie v Brně Daniel Šíma.

Daniela Šímu měl v čele městských strážníků vystřídat dílem komisař Maigret, dílem Superman. Vedení města vypsalo výběrové řízení tak, že dosavadní ředitel Šíma, který stál v čele Městské policie Brno od jejího počátku v roce 1992, prakticky ztratil šanci svoji pozici obhájit.

Maigretů a supermanů se policii nedostává

Nastavené podmínky výběrového řízení ale nakonec asi byly tak náročné, že je nikdo není schopen splnit. Nebo prostě o práci v čele brněnských strážníků není zájem. Vyplývá to i z prohlášení tiskové mluvčí brněnské radnice Soni Haluzové: „Vzhledem k tomu, že v 1. kole výběrová komise konstatovala, že ani jeden z přihlášených uchazečů nesplnil požadavky, stanovené ve výběrovém řízení, rozhodla se předložit Radě města Brna návrh na zrušení současného výběrového řízení a vypsání výběrového řízení nového.“

Neuspěl ani očekávaný vítěz

Veřejným tajemstvím, o kterém spekulovala některá média, bylo jméno budoucího šéfa strážníků. Tím měl být bývalý ředitel Policie ČR v Brně Jaroslav Přikryl. Právě o něm se spekulovalo, že podmínky výběrového řízení jsou ušité podle jeho kabátu. Svědčí to o jediném - buď se výběrová komise zalekla vybrat veřejně zmiňovaného kandidáta, nebo prostě ani on není tím ideálním kandidátem.