Odchod lékařů: jižní Morava připravuje krizový plán, Zlínsko mlčí

Brno/Zlín – Zvrátit předpokládaný exodus, nebo zajistit provoz nemocnic bez lékařů. Představitelé Zlínského a Jihomoravského kraje se dnes sešli s vedením nemocnic a společně hledali možná řešení. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) doporučil ředitelům, aby lékaře přesvědčili ke stažení výpovědí. Zároveň však pracovní skupina pracuje na krizovém plánu. Odlišná je situace ve Zlínském kraji, kde vedení nechce krizový plán zveřejnit. Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) tvrdí, že variantu řešení kraj má.

„Varianty řešení se dále propracovávají a musí zajistit akutní zdravotní péči v kraji pro naše občany,“ ujišťoval dnes zlínský hejtman Mišák. Odmítl ale jakkoliv upřesnit, jakou podobu plán má. Situace se podle něj bude ještě živelně vyvíjet a do té doby nechce, aby se šířily jakékoliv dezinterpretace. Občané tak nadále zůstávají v nejistotě o tom, jak kraj zajistí zdravotní péči.

Naprosto opačně se postupuje na jižní Moravě. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) dal ředitelům týden na připravení individuálních krizových plánů a požadavků na kraj. Poté dojde k vytváření možných variant tak, aby na konci ledna vznikla podoba krizového plánu. Plán bude krajské bezpečnostní radě předložen první týden v únoru ke schválení. „Zároveň se budeme snažit lékaře přesvědčit, aby v nemocnicích zůstali. Mám pro jejich akci pochopení, ale nebude možné platy zvýšit skokově podle požadavků k 1. březnu,“ dodal hejtman Hašek.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) o krizovém plánu (zdroj: ČT24)

Vedení kraje předpokládá, že se situaci podaří díky krizovému plánování zvládnout. Největší problémy mají na Blanensku. „Výpověď podalo 9 z 10 lékařů chirurgického oddělení v boskovické nemocnici, které je jediné v okrese. Tuto nemocnici spravuje město, ale s krajem spolupracuje,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD). Kraj sleduje změnu počtu výpovědí, mohou podle Ryšavého nejen ubývat, ale také naopak přibývat.

Kraje chtějí krize využít pro transformaci regionálního zdravotnictví

Kraje společně se státem využijí kampaně Děkujeme, odcházíme pro proměnu sítě regionálního zdravotnictví. Zrušením dlouhodobě prázdných lůžek na některých odděleních by se uvolnily finance tam, kde je naopak lůžek akutní nedostatek. O koncepci chce hejtman jednat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09). Na proměně fungování nemocniční sítě se musí podílet stát. Na jižní Moravě je asi 9000 nemocničních lůžek a jen 3000 z nich připadají na krajské a městské nemocnice. Velkými hráči jsou zejména fakultní nemocnice spadající pod ministerstvo.

Harmonogram řešení odchodu lékařů v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT Brno