Policejní ředitelé zkritizovali návrh vytvoření metropolitní policie

Brno - Zřízení takzvaných metropilitních policií ve městech nad 100 tisíc obyvatel navrhly loni v srpnu Věci veřejné. Sloučení pořádkové a dopravní policie s městskou policií by se v Jihomoravském kraji týkalo Brna a Břeclavi, ve Zlínském kraji pouze Zlína. Na dnešním jednání v Brně návrh odmítli policejní ředitelé - metropolitní policie by podle nich měla smysl pouze v Praze.

Policie České republiky vznika v roce 1991. V tom samém roce stát umožnil obcím vytvoření jejich vlastních městských policií.

Zatímco kriminalisté, vyšetřovatelé a zásahové jednotky by po připravovaných změnách ve statutárních městech zůstaly pod státní policií, pořádkoví a dopravní policisté by posílili týmy městských strážníků. Společně by tak vytvořili jednotnou metropolitní policii. Podle ministra Bárty se tím může ušetřit na administraci a více strážců zákona by díky tomu mohlo být v terénu. S podobným nápadem už před lety přišla pražská ODS.

Předseda Asociace ředitelů městských a obecních policií Petr Kváš (zdroj: ČT24)

Metropolitní policie by se městům nevyplatila

Zástupci policií model fungování metropolitní policie dnes na jednání v Brně zkritizovali. „Metropolitní policii by platila města ze svých rozpočtů. Kontrolu nad jejich činností by ale neměla. To se městům nebude líbit,“ řekl šéf pardubických strážníků a předseda Asociace ředitelů městských a obecních policií Petr Kváš.

„Sloučení městských strážníků s republikovou policií by mohlo fungovat v Praze, kde by to mohlo být dokonce přínosem,“ konstatoval ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš. V jiných městech by podle něj neměla metropolitní policie smysl.

Vydáno pod