Filip nabádá znojemské spolustraníky, ať problém s Bayerovou řeší sami

Znojmo - Komunistické straně Čech a Moravy dělá těžkou hlavu její znojemská senátorka Marta Bayerová. Ta před dvěma lety porazila v senátních volbách bývalého starostu za ODS Petra Nezvedu a je zároveň dlouholetou zastupitelkou Znojma. V podzimních volbách ale kandidovala za jiný politický subjekt. A uspěla. Komunisté ji teď chtějí z partaje vyloučit, nicméně podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, který dnes na místě situaci řešil, žádné vylučování není na pořadu dne.

„V našich stanovách neexistuje vyloučení, mohou mi pouze zrušit členství, ale já pevně věřím, že se to nestane,“ řekla České televizi Bayerová před jednáním, které pro ni nakonec dopadlo, jak nejlépe mohlo. Filip totiž senátorce doporučil, aby osobně navštívila místní organizace a vyříkala si to s konkrétními lidmi. Příště tak má podle Filipa postupovat dříve, než své starosti začne řešit s médii. „Já myslím, že o nějakém vylučování vůbec nemohla být řeč. Soukromé problémy si kolegové musí vyřešit sami,“ konstatoval Filip.

Marta Bayerová v podzimních komunálních volbách kandidovala za konkurenční hnutí Občané městu, město občanům (OMMO). Podle předsedy KSČM na Znojemsku Miroslava Vlašína jí strana nedala ke kandidatuře za OMMO souhlas a ani o tom nevěděla. Postup Bayerové 99 procent funkcionářů odmítá, tvrdí Vlašín.

Telefonát Marty Bayerové (zdroj: ČT24)

„Chtějí moji hlavu. KSČM přišla ve Znojmě oproti minulým komunálním volbám o čtyři mandáty, my jsme tři získali,“ uvedla v listopadu v Hospodářských novinách Marta Bayerová. „Našim stanovám to neodporuje, navíc mi to schválila místní organizace,“ hájí se zastupitelka.

Čtyřiapadesátiletá Bayerová je znojemskou zastupitelkou od roku 1981, v roce 2002 se stala poslankyní a před dvěma lety senátorkou. V srpnu uvedla, že důvodem rozhodnutí kandidovat za OMMO bylo sestavení komunální kandidátky KSČM ve Znojmě, na kterou se dostali podle senátorky především starší lidé.

Marta Bayerová, senátorka:

„Kandidaturu nám povolila základní organizace, což je pro mě rozhodující orgán, který mě nominoval do komunálních voleb. Stanovy jsme neporušili, jsem přesvědčena, že ve straně zůstaneme. Srdcem jsem levicová politička.“