V Drnovicích dokončují moderní rozhlednu

Drnovice - Na kopci Chocholík nad Drnovicemi vyrostla šestadvacet metrů vysoká rozhledna. Ocelovou stavbu za šest a půl milionu korun většina Drnovických vítá jako nový cíl výletů. Rozhledna stojí na místě, kde kdysi stávala rozhledna dřevěná. Místní občanské sdružení kritizuje cenu. Stavba měla původně stát 5 milionů korun, které věnovala soukromá firma. Stavba se ale prodražila a obec doplácela jeden a půl milionu korun.

„Už teď mám pozitivní ohlasy na to, že je to pěkná, ocelová stavba. Původně jsem měla představu, že by to byla stavba dřevěná, kombinovaná s ocelí. Ale z hlediska statiky a bezpečnosti jsme zvolili variantu ocelovou,“ uvedla starostka Drnovic Zuzana Hermanová. Se starostkou souhlasí řada místních. „Já myslím, že je to dobrý, podívat se z vrchu do okolí,“ myslí si místní seniorka. Stejný názor má i další obyvatel Drnovic: „To víte, je to pro obec přínos, lidi se tam budou chodit dívat.“

Místní sdružení kritizuje cenu rozhledny

Starostka Zuzana Hermanová o stavbě rozhledny (zdroj: ČT24)

Místní občanské sdružení Drnka podobu i cenu díla kritizuje. „Vedení obce zpočátku říkalo, že náklady se zcela pokryjí darem od soukromé firmy. Nakonec už teď stála rozhledna jeden a půl milionu z obecního rozpočtu a možná to není konečné číslo,“ dodal předseda sdružení Pavel Klvač.

Vedení obce s ním ale nesouhlasí. „Celková cena výstavby by se měla pohybovat kolem šesti a půl milionu, z toho jsme na rozhlednu dostali pět milionů darem. Jistě to není zanedbatelná částka, ale myslím si, že vzhledem k poměru vložených financí by bylo škoda nabídku nevyužít,“ upřesnila Hermanová.

Na kopci Chocholík už v minulosti rozhledna stávala. Na dřevěnou stavbu vzpomínají i mnozí místní, a vítají proto obnovení původní vyhlídky. Místo teď čeká úprava a zpevnění terénu. První návštěvníci se poté z rozhledny podívají na jaře. Drnovická ocelová rozhledna je teprve třetí umělou vyhlídkou na Vyškovsku.