Nemocnice v kraji si budou po odchodu lékařů vypomáhat

Brno – Ředitelé jihomoravských nemocnic se dnes poprvé v novém roce sešli se zástupci kraje. Řešili, jakým způsobem bude zajištěna péče v případě, že z nemocnic odejdou lékaři, kteří podali výpověď. Jižní Morava má podle představitelů kraje to štěstí, že má poměrně hustou síť nemocnic, které akutní péči budou schopny zajistit. Krizové plány ovšem počítají s odkládáním operací a omezením preventivní péče.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého (ČSSD) se kraj bude snažit zajistit, aby si nemocnice při poskytování péče vzájemně pomáhaly. „Bude to vyžadovat velkou koordinaci jednotlivých nemocnic. Pro pacienta to možná bude znamenat, že operace proběhne v jiné nemocnici, než ve které bude následně hospitalizován,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Péči dokážeme zajistit, tvrdí ředitelé nemocnic

Ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Petr Koška o jednání (zdroj: ČT24)

„Dnes jsme se domlouvali, které obory by mohly spolupracovat po 28. únoru, pokud by hromadný odchod lékařů nebyl odvrácen,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Petr Koška s tím, že jednání budou ještě pokračovat. Koška věří tomu, že se stávajícím počtem lékařů jsou schopni péči krátkodobě zajistit. To potvrzuje i ředitel Fakultní nemocnice Brno-Bohunice Roman Kraus. „Musí ale spolupracovat všechny nemocnice bez ohledu na zřizovatele,“ doplnil Kraus.

Podle krizového scénáře čeká pacienty od 1. března zajištění pouze primární akutní péče. Dlouhodobě plánované operace budou odloženy a prováděny až ve chvíli, kdy budou kapacity. Dotknout by se to mohlo operací očí nebo ortopedie. Lékaři z těchto oddělení by zajišťovali akutní péči. Část pravidelných kontrol pacientů by mohli převzít lékaři v soukromých ordinacích.