Břeclavští zřejmě přijdou o kulturní dům. Bude v něm tržnice nebo bowling?

Břeclav - Zastupitelé Břeclavi, kteří se měli po volbách rozhodnout, zda odkoupí od soukromého majitele zdejší kulturní dům s jediným divadelním, tanečním a promítacím sálem, řekli jasné ne. Částka přesahující čtyřicet milionů, o niž si firma řekla, je totiž nad síly břeclavské pokladny. Může se tak lehce stát, že se z budovy v centru města stane vietnamská tržnice. Majitelé „kulturáku“ totiž dle svých slov nemají jinou možnost: když nekoupí Břeclav, musíme to prodat někomu jinému!

„Už nejsme schopni to utáhnout, je to příliš velký objekt a město nám na provoz zdejší kultury nikdy nijak nepřispělo. Budova potřebuje rekonstrukci, jsou v ní velké energetické ztráty. Nezbývá nám než prodat. Asijské, ale i jiné zájemce máme,“ potvrdil jeden ze stávajícíh majitelů Zdeněk Urban, podle něhož má objekt víceúčelové využití a může v něm být jak ubytování, tak velká bowlingová dráha. Na oboje přitom existují vypracované projekty.

A tak Břeclavané mohou přijít o jediný kulturní stánek, kde je plnohodnotné zázemí pro konání divadelních představení, taneční parket pro stovky lidí, ale i promítací místnost. Prostory, v nichž se především v devadesátých letech odehrával rušný společenský život.

Majitelé Kulturního domu Delta Břeclav k budoucnosti objektu (zdroj: ČT24)

Břeclav o gigantický kulturní stánek v centru města nestála

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD):

„Město nemá na nákup Kulturního domu v centru Břeclavi peníze. Ani na koupi, ani na provoz.“

To, proč břeclavská radnice o koupi kulturního stánku nestojí, přitom napovídá dávná historie. Nikdy jí totiž nepatřil. Když ho mohla po revoluci v roce 1989, tak jako další obce, získat za symbolickou korunu, nepřijala to.Starat se o tak velký objekt považovali již tehdy představitelé města nad své síly. A tak budovu získal Odborový svaz chemie, který kulturní dům provozoval do roku 2004.

V té době mohlo město získat budovu podruhé, ale už za peníze. A znovu odmítlo, kvůli dluhům za 220 milionů, které muselo splácet. Proto „kulturák“ koupili tři místní podnikatelé, založili soukromou společnost Kulturní dům Delta Břeclav a snaží se v objektu podnikat. Dle závazku - v kultuře. Od počátku prý usilovali o domluvu s  městem na nějaké spolupráci či finanční podpoře, ale břeclavší představitelé nikdy neměli zájem.

Podzimní jiskra naděje vyhasla na povolebním zastupitestvu

Soukromí majitelé Kulturního domu v Břeclavi:

„Pokud to nekoupí Břeclav, musíme to prodat někomu jinému. Pak už ovšem nezaručujeme, jestli objekt nepřijde o divadelní, promítací a taneční sál.“

A tak přišel rok 2010, kdy se i oni rozhodli, že gigantickou stavbu prodají. Přednostně se rozhodli, opět s odvoláním se na zachování kulturního života,  nabídnout budovu městu. Jiskřička naděje zazářila na říjnovém zastupitelstvo, které si sice odsouhlasilo záměr „kulturák“ koupit, ovšem s tím, že o prodeji rozhodnou až nově zvolení zástupci. A ti rozhodli, že do koupi nepůjdou. Důvod? Opět peníze. „Není to přitom jen o koupi samotného objektu, ale i jeho rekonstrukci a provozování. Na to město skutečně nemá peníze,“ dodal místostarosta Břeclavi Luboš Krátký (ODS).

Jediné, co je ochotná Břeclav udělat je, že si kulturní dům občas pronajme. Například na pořádání městského plesu. A občas přidat něco i na akce, které nejsou plánovány přímo měste.

Co bude s gigantickou budovou uprostřed Břeclavi v budoucnu, tedy není vůbec jasné. A to i přesto, že současní majitelé městu kulturní dům nabídli za čtyřicet milionů - na rozdíl od 58 milionů, za něž budovu nabízí na realitním trhu komerčním subjektům. „My jsme tu kultury ve městě chtěli uhájit, a proto jsme objekt před lety koupili. Ale teď už to prostě není možné,“ dodal Vladimír Magula, další z majitelů kulturního stánku. Zároveň připoustil, že za stávajících podmínek jsou schopni objekt provozovat ještě rok.

  • Kulturní dům Delta Břeclav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2241/224022.jpg
  • Kulturní dům Delta Břeclav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2241/224020.jpg
  • kulturní dům Delta Břeclav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2241/224019.jpg