První českou matku, která nechtěla očkovat své děti, zprostil soud obžaloby

Kroměříž - Kroměřížský soud dnes řešil případ Andrey Jasenčukové, která jako první matka v novodobých českých dějinách stanula před soudem za to, že odmítla nechat očkovat svoje děti. Už před časem byla přitom odsouzena takzvaným trestním příkazem k dvouletému odnětí svobody s podmíněným odkladem. Podle obžaloby jí hrozilo až dvouleté vězení. Jenže státní zástupkyně navrhla, stejně jako obhájce, zprostit matku obžaloby. A soud udělal totéž.

Soudce Petr Marák vzal v úvahu stanovisko Nejvyššího správního soudu z loňského léta, podle něhož není toto jednání ani přestupkem. Jednatřicetiletá Andrea Jasenčuková od samého začátku tvrdila, že nemá dostatek informací a ani jistotu, že očkování dětem neublíží. Rozsudek je pravomocný.

Podle obžaloby Jasenčuková od prosince 2009 do loňského května, kdy ještě
bydlela s dětmi v Kroměříži, odmítla přeočkovat svou tříletou dceru a její
roční sestru nenechala naočkovat vůbec. Žena navíc odmítala do bytu vpustit pracovnice sociálního odboru. „Riskovala tak nakažení dětí závažnými infekčními chorobami, jako jsou například tuberkulóza, záškrt a dětská obrna,“ vysvětlila státní zástupkyně.

Zproštění obžaloby nad matkou, která nechtěla očkovat svoje děti (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení na Jasenčukovou podala sociální pracovnice, která jí šla nejdříve sama a podruhé v doprovodu policie vysvětlit, proč musí nechat svoje děti naočkovat. „Ani sociální pracovnice ani nikdo mi nedokázal vysvětlit, na základě čeho bych měla své děti nechat přeočkovat či očkovat,“ dodala souzená matka.

Do případu souzené matky zasáhla Liga lidských práv

Liga lidských práv

„Chceme rozpoutat diskusi, zdali je opravdu nezbytné očkování považovat za povinné. Například v Rakousku nebo Německu tomu tak není, tam se spokojili pouze s upozorněním pro rodiče, že jsou očkování bezplatná a doporučená. Tyto a jiné evropské státy nechávájí rodičům svobodu v jejich rozhodování v otázkách zdraví jejich dětí.“

Do případu se angažovala Liga lidských práv, jejíž právník dnes matku u soudu hájí. Jeho postoj je přitom jasný. Podle Ligy je trestní stíhání matky za neočkování svých dětí nepřípustné. Advokát se opírá o výrok Nejvyššího správního soudu z léta 2010, který konstatoval, že není možné sankcionovat rodiče za to, že nerespektují očkovací kalendář.

„To není ani přestupek, natož trestný čin,“ prohlásil ještě před jednáním advokát Ligy lidských práv David Záhumenský. Na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu chce požádat o okamžité zastavení trestního stíhání a pokud k tomu dojde, tak doporučí své klientce aby po státu požadovala náhradu újmy, která jí byla trestním stíháním způsobena.

Liga lidských práv se totiž domnívá, že každý zásah do práv rodičů by měl být státem veřejnosti vysvětlen a náležitě vyargumentován. „Chceme rozpoutat diskusi, zdali je opravdu nezbytné očkování považovat za povinné. Například v Rakousku nebo Německu tomu tak není, tam se spokojili pouze s upozorněním pro rodiče, že jsou očkování bezplatná a doporučená. Tyto a jiné evropské státy nechávájí rodičům svobodu v jejich rozhodování v otázkách zdraví jejich dětí,“ dodal Záhumenský.

Stejně tak by podle Ligy měly skončit u nás užívané nepřímé sankce. „Stále se totiž užívá praxe, že neočkované dítě nemůže být přijato do mateřské školy, nemůže se účastnit táborů, škol v přírodě nebo lyžařského výcviku,“ dodal Záhumenský.

Dnešní rozhodnutí soudu by se mohlo stát nepsaným precedentem pro další rodiče, kteří povinné očkování dětí odmítají. Jasenčuková je totiž prvním rodičem, který kvůli odmítnutí očkování svých ratolestí stanul před soudem a dokonce mu hrozilo vězení.