V Brně je k vidění největší galerie městských znaků z odpadu

Brno - Na brněnském výstavišti je vystavena největší galerie městských znaků a erbů. Všechny byly přitom vyrobeny z odpadu. Návštěvníci mohou vidět přes 400 znaků, které vyrobily děti ze základních a středních škol z celé České republiky. Ne všechny znaky se ale na výstavu dostaly, vzniklo jich téměř tisíc. Vyhrálo ale s přehledem Gymnázium nad alejí s velkým znakem Hlavního města Prahy. Druhá skončila se svým znakem Zakladní škola Mladežnická z Trutnova a na třetí Základní škola Brno-Tuřany se znakem místní městské části.

Podmínkou pro tvorbu městského nebo obecního znaku bylo použití výhradně odpadových materiálů. Znak musel být větší než jeden metr. Samotná realizace a nápady už byly pouze na fantazii dětí a kolektivů, které se do výroby pustily. Jeden z nejpropracovanějších znaků vyrobili na základní škole v Tuřanech.

„Škola se zapojuje do sběru papíru a hliníku, ale tento odpad pouze odvážíme. Vytvořit znak byla lákavá nabídka, protože je možné tento odpad dále zpracovávat. Děti samozřejmě nejvíce nadchlo, že se bude jednat o světový rekord,“ uvedla koordinátorka projektu na ZŠ v Tuřanech Romana Tichá.