Brněnská vietnamská tržnice v plamenech

Brno - Celkem dvanáct hasičských jednotek zasahovalo u rozsáhlého požáru hal v Olomoucké ulici v Brně, kde se nachází asijská tržnice a sklad oblečení. Plameny začaly šlehat zhruba na čtyřiceti metrech čtverečních, později se rozšířily i na další haly. Hasiči proto vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Hasili nejen ze země, ale také z několika požárních žebříků. Po několika hodinách se podařilo oheň lokalizovat, hasiči však dál zůstávají na místě. Podle operačního důstojníka nejsou hlášeni žádní zranění. Dosud ale není jasné, zda někdo zůstal uvnitř. Na místo rozsáhlého požáru byly povoláni zástupci elektráren a plynáren.

Požár byl nahlášen kolem osmé hodiny večer, ze dvou hořících hal se oheň postupně rozšířil na šest. „Oheň zasáhl 70 až 80 metrů čtverečních,“ informoval operační důstojník. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičského záchranného sboru a šest jednotek dobrovolných hasičů s 26 hasičskými vozidly. „Požár už byl lokalizován, ale hasiči budou na místě až do rána, protože je potřeba oheň dohasit a plochu zkontrolovat,“ dodal krátce po půlnoci.

Na místě byly desítky vietnamských trhovců, které policie vyvedla za brány objektu. Redaktorka České televize, která byla na místě ničivého požáru, informovala, že někteří z nich se psychicky zhroutili. „Máme tam strašně moc zboží,“ uvedla jedna z vietnamských trhovkyň.

Příčina požáru zatím není známa. Podle prvních odhadů hasičů by se škoda mohla vyšplhat až na 30 milionů korun. Není jasné, zda někdo v objektu zůstal, podle policie je ale jejím hlavním úkolem na místě po dobu likvidace požáru nepustit nikoho dovnitř, aby nedošlo k neštěstí.

„Společnými silami odtahujeme všechna přítomná vozidla dál od hal. Dále informujeme všechny občany žijící v blízkosti požáru, aby si zavřeli okna. Do ovzduší se dostalo velké množství spalin,“ sdělil krátce po dvaadvacáté hodině mluvčí hasičů Jaroslav Haid. K hořící tržnici byli proto přivoláni i chemici s pojízdnou laboratoří, v kouři a spalinách však žádné škodlivé látky nenaměřili.

  • Požár tržnice v Olomoucké ulici v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2245/224424.jpg
  • Požár tržnice v Olomoucké ulici v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2245/224425.jpg
  • Rozsáhlý požár zachvátil asijskou tržnici v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2245/224420.jpg
Vydáno pod