Vznikne na Jurance sídliště pro tisíce lidí? Rozhodne územní plán

Přes dvě stovky lidí se včera sešly v jundrovském kině Svratka na veřejném setkání k plánovaným změnám v územním plánu. Právě jich se totiž týká jedna z jeho variant, která počítá se zastavěním místní zahrádkářské lokality Juranka a části zalešněného kopce Dubová, kterým chtějí vést silnici. A pokud by se výstavba uskutečnila, „Jundrováků“ by tak přibylo jednou tolik. Přišli ti, kteří jsou pro, i ti, kteří jsou proti a diskutovalo se přes dvě hodiny.

Přesto bylo veřejné setkání relativně poklidné. „Jako jediné starostce v Brně se mi podařilo představitele města a tvůrce konceptu územního plánu pozvat k nám, aby se lidé mohli detailně seznámit s budoucností městské části na domácí půdě,“ prohlásila na úvod starostka Ivana Fajnorová (Zelená pro Jundrov).

Obyvatelé Brna-Jundrova k zastavění zahrádkářské kolonie Juranka (zdroj: ČT24)

Hlasy jsou pro i proti, někteří apelují na plíce Brna

„Mě osobně se tato varianta dotýká velmi bolestně, protože máme na Jurance zahrádku. Nechceme, aby tam vedla silnice. Ale nejsem si rozhodně jistá, jestli má tato veřejná debata a náš názor nějaký význam. Zkrátka, jestli už to není rozhodnuto předem,“ uvedla skepticky Marie Jonášová.

Ještě radikálnější byla Božena Dufková, která je zásadně proti výstavbě na Jurance. „Juranka se svými osmdesáti zahrádkami a další zelení je plícemi Brna, a pokud tam bude místo zeleně bydlení, zcela se zničí,“ prohlásila a sklidila potlesk.

Pro Helenu Peřinovou, jejíž rodina má na Jurance dlouhá léta zahradu, je naopak představa zastavěné Juranky velmi zajímavá. Pokud bychom si tam mohli postavit dům místo naší dnešní zahrádky, byla bych rozhodně pro.

Samotná starostka Fajnorová variantu číslo jedna tak, jak je plánována, jako dobrou pro Jundrov nevidí. „Celou oblast by to zatížilo dopravně a to, co je pro Jundrov charakteristické, tedy že je zelenou a tichou oázou ve městě, by zcela zmizelo,“ prohlásila. Zároveň ale dodala, že se určité formě rozvoje městké části nebrání.

Architekt: lokalita je těžko dostupná

Zpracovatel konceptu územního plánu architekt Jaroslav Dokoupil označil Juranku za nádhernou lokalitu. „Když se využije pro zástavbu, vznikne nadstandardní bydlení v těsné blízkosti města ve velmi pěkném prostředí. Problém lokality je, že je obtížně dostupná,“ řekl na prosincové diskusi o budoucnosti brněnských zahrádkářských kolonií. Příjezdu ze strany Kohoutovic podle Dokoupila ale brání les. Z jundrovské strany chybí prostor pro silnici, která by svými parametry umožnila zajíždění lehké hromadné dopravy.

Jundrovští mají o výstavbě rozdílné představy. Mnozí majitelé pozemků si možnost na nich stavět přejí. Podle kritiků výstavby však o část zahrádek nikdo nepečuje, protože je skoupili developeři a spekulanti v naději na možnou výstavbu.

Aby dostali prostor vyjádřit svůj názor všichni občané městské části, uspořádá jundrovská radnice v lednu a únoru anketu. Její výsledky pak promítne do svého vyjádření ke konceptu územního plánu, které poputuje na magistrát. Ještě předtím ji však znovu veřejně hodlá probrat na únorovém zasedání jundrovského zastupitelstva.

Vydáno pod