Auto jsem prodal, tvrdí majitel vraku ve Znojmě

Znojmo - Už téměř rok se snaží znojemští strážníci odstranit z jedné z ulic odstavené auto.  Jeho majitel ho tam nechal stát a za čas odmontoval i registrační značky. Policisté na auto nasadili botičku a  majitele se jim podařilo vypátrat. Ten ale tvrdí, že auto mezitím prodal. A nový majitel? Ten auto prodal dalšímu člověku. Jenže podle policie jde zřejmě jen o výmluvu. Auto je v registru evidováno stále na původního majitele.

Starší modrý volkswagen Passat se stal nedílnou součástí jedné ze znojemských ulic. Za necelý rok se nehnul z místa, i když se o to znojemští strážníci neustále snažili. „Stojí tady už od loňského dubna, uvnitř jsou i věci původního majitele, ale k autu se nikdo nehlásí,“ popisuje starší obyvatel ulice, kde auto stojí. 
 
Majitel auta se mohl chtít tímto způsobem starého vozu zbavit. Jenže udělal chybu. Registrační značky odmontoval z vozu až po několika dnech, podle čísla značek pak pro policii nebyl problém majitele zjistit, přestože bydlí v jiném kraji.  

„Pokud auto stojí bez registračních značek, řešíme ho jako vrak, tzn. snažíme se vypátrat majitele,“ říká ředitel Městské policie ve Znojmě Petr Kolouch. A to se policii rychle podařilo. Jenže majitel tvrdil, že auto prodal. Vznikl tak dojem, že auto se dál prodává a zjistit majitele se jen tak nepodaří. Jenže policisté zjistili, že jde jen o výmluvu, auto je registrováno stále na původního majitele. Věc proto předali k řešení městskému úřadu, který s provinilcem zahájí správní řízení.

Strážník Petr Kolouch a obyvatel ulice o vraku auta (zdroj: ČT24)

I když podle místních obyvatel majitel v loňském roce odstavil do jejich ulice pojízdné auto, stal se z něj za dobu, kdy v ulici stojí, nakonec skutečně vrak. Neunikl totiž zájmu vandalů, pro které se auto bez značek stalo levným zdrojem náhradních dílů.

Město teď bude muset auto odtáhnout na vyhrazené parkoviště – peníze za odtah potom bude vymáhat po majiteli auta, stejně jako pokutu za zábor veřejného prostranství, která se za tu dobu může vyšplhat až k padesáti tisícům korun.