Mladí divadelníci hrají mezi lavicemi

Zlín - Možnost vyzkoušet si i netradiční herecké role mají studenti zlínské vyšší odborné školy umění. Studentské divadlo Mandragora jim pomáhá získat potřebné zkušenosti a divadelní angažmá. Spokojit se ale musí se školními lavicemi místo kulis, po kamarádech sehnanými kostýmy a jevištěm v prostorách bývalé jídelny. Za získané zkušenosti to ale stojí.

„Nabízíme studentům možnost ověřit si konkrétní pracovní postupy při tvorbě inscenace. To není jenom přijít na jeviště a zahrát, ale podřídit se režijní práci režiséra,“ vysvětluje vedoucí souboru Pavel Lajcman. Zatím posledním přírůstkem do rodiny studentských inscenací je příběh o duševně slabém Josífkovi, který jen obtížně odolává nástrahám života.

I studentská role může být cestou na prkna velkých divadel. „Ředitel divadla z Těšína Jakub Tomošek přijel na toto představení. Líbila jsem se mu, umím česky a polsky, což on potřebuje do toho představení. Je to o štěstí, zkoušet to, kde se dá,“ hovoří o náhodě studenka a herečka Joanna Žaganová. Statistiky jsou však neúprosné. Ve světě divadelních opon se z absolventů zlínské vyšší odborné školy umění prosadí sotva pětina. Touha dostat šanci má však v podání začínajících herců osobité kouzlo.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod