Milionové škody zřejmě způsobila nedbalost

Brno – Požár asijské tržnice v Olomoucké ulici v Brně mohla zavinit nedbalost při svařování. To je verze, kterou v současné době prověřují hasiči i kriminalisté. Obrovský požár zničil sedm hal, v nichž měli trhovci zboží uskladněné, a téměř dvě stovky prodejních míst, o existenci připravil stovky lidí z místní vietnamské komunity. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění nebo pohřešované osoby, škody by však po započtení zničeného zboží a vybavení kójí mohly přesáhnout sto milionů korun. Tržnice přitom podle celníků nepatří k těm problémovým.

I když asijské tržnice mají obvykle pověst míst, kde protipožární předpisy nejsou prioritou, ta vyhořelá byla zřejmě výjimkou. Za poslední dva roky tu hasiči provedli čtyři kontroly, poslední před necelým rokem žádné závady neukázala. „Tady byla velmi dobrá komunikace. Když jsme jim řekli, že potřebujeme odstranit nějaké závady, odstranili je bez nějakých problémů,“ prohlásil Václav Špéra z Úseku prevence HZS JMK a mluvčí Policie ČR JMK Petr Nečesánek doplnil: „Podle současné vyšetřovací verze za tím požárem určitě nestála závada na elektroinstalaci v tržnici.“

Podle informací České televize se nyní jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru jeví nedbalost při svařování uvnitř jedné z hal. Škody by po započtení zničeného zboží a vybavení kójí mohly přesáhnout 100 milionů korun, o práci přišly až čtyři stovky brněnských Vietnamců. „Chceme poškozeným pomoct, začali jsme mezi sebou sbírat. Za ty dva dny už to je asi milion korun,“ uvedl předseda svazu brněnských Vietnamců Truong Cong Su.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Už od pátku likvidují pozůstatky shořelých hal demoliční firmy, v autech odtažených hasiči objevila celní správa padělaný textil za téměř tři miliony korun. I podle celníků ale tato tržnice byla spíše bezproblémová. „Ve srovnání s druhou tržnicí na Olomoucké ulici se jednalo skutečně asi tak o desetinový, maximálně čtvrtinový, objem zboží zachyceného z důvodu porušování některých práv,“ potvrdila mluvčí Celní správy Brno Lada Temňáková.

Požár se naštěstí zřejmě obešel bez obětí na lidských životech. I když odklízení trosek ještě neskončilo, žádnou pohřešovanou osobu policie hlášenou nemá.

Požár asijské tržnice v Olomoucké ulici v Brně mohla zavinit nedbalost při svařování.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod