Stavba Erasmu je definitivně legální, sousedi „utřou“

Brno - Přes protesty místních obyvatel i některých politiků brněnského zastupitelstva je rozporuplná stavba bytového domu Erasmus legální. Rozhodl o tom brněnský magistrát poté, co mu jeho „výtky“ vůči stavbě zamítl krajský úřad. Rezidence, v níž mělo podle územního plánu vyrůst bydlení pro vysokoškolské pedagogy, kterou však začali makléři prodávat jako luxusní bydlení veřejnosti, může růst dál. A důvod? Město už se problémem nebude zabývat a dá na krajský úřad: Stavebníkovi by zastavením stavby vznikla větší škoda než ostatním poškozeným - tedy především obyvatelům přiléhajících ulic budoucí rezidence, kterým stavba vadí a rozhodli se proti ní protestovat.

Lidé z Klatovské ulice v Brně-Králově Poli tak doplatí nejen na to, jakým způsobem postupoval stavební úřad městské části, když stavbu bez ohledu na okolí povolil, ale také na magistrátní berličku, podle níž už se nemá cenu problémem zabývat - jak přikázal kraj.

Místním tak vyroste před okny jejich ložnic jedenáctipodlažní dům - ať chtějí nebo nechtějí. Byli to přitom právě oni, kdo úřady upozornil na problém, co má na místě vyrůst. A výška budovy přitom nebyla jediným problémem. To, co mělo být bydlením pro zahraniční učitele a studenty, kteří přijedou na Vysoké učení technické v Brně, se rázem proměnilo na luxusní bydlení pro širokou veřejnost. Proti záměrům, které měl na místě územní plán.

Město: Stavebníkovi by vznikla škoda, tak ať staví dál. Občane, utři

Co se však nepohlídalo včas na příslušném stavebním úřadě v Králově Poli, mohl magistrát už jen těžko svým klopýtavým krokem - po protestech místních - dohnat. Jeho podzimní argument, že se musí celá stavba stopnout kvůli nevyměněným pozemkům, byl jen zástupný, a tak kraj logicky jeho rozhodnutí na popud stavebníka Erasmu shodil se stolu.

„Vzhledem k tomu, že by stavebníkovi vznikla větší škoda než ostatním účastníkům řízení (rozuměj městu či místním obyvatelům), rozhodl se, že nebude  stavební povolení podrobovat přezkumnému řízení. Stavba je tak znovu povolena,“dodal mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Dosáhli jen toho, že se nebudou byty prodávat široké veřejnosti

Obyvatelé Klatovské ulice jsou rezignovaní, nejsou si však jisti, zda by jim vůbec pomohlo, kdyby se o celou stavbu začali zajímat už v průběhu stavebního řízení. „Je jasně vidět, že se dá rozjet prakticky jakákoliv akce, prostavět co nejvíc finančních prostředků a potom se to nějak udělá,“ prohlásil cynicky Ludvík Křenek, jeden z místních obyvatel a aktivista občanského sdružení s výmluvným názvem Klatovská společně s městem pro zastavení kontroverzní stavby.

Lidé z Klatovské ulice ale svým tlakem dokázali jedno - svými protesty si vynutili garanci Vysokého učení technického, že v budově budou bydlet pouze a jenom pedagogičtí pracovníci - tedy studenti a profesoři a další zaměstnanci brněnských vysokých škol.

Developer přestal nabízet byty veřejnosti a všechny zarezervoval pro VUT. Stavba by měla být dostavěná letos v létě. Kdo v ní ale nakonec skutečně bude bydlet, ukáží zvonky na podzim.

Stavba projektu Erasmus
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod