Přístav v Babicích nakonec bude, zastupitelstvo změnilo názor

Babice - Ještě minulý týden to vypadalo, že návštěvníci Baťova kanálu kolem Babic proplují, aniž by utratili peníze u někoho ze zdejších hostinských či jiných poskytovatelů služeb. Nové zastupitelstvo totiž odmítlo dát tři miliony korun z obecní kasy na dlouho plánovaný přístav a tím se zřeklo i dvanáctimilionové dotace z evropských fondů. Po týdnu a mimořádném zastupitelstvu je ale vše jinak. I když za cenu zjitřených emocí a obviňování z mafiánských praktik.

Baťův kanál mělo zatraktivnit nové přístaviště u Babic na Uherskohradišťsku.  Uměle vyhloubená laguna by podle svých zastánců přilákala turisty, nabídla nová pracovní místa a taky ochránila lodě před velkou vodou.

Přestože radnice získala na projekt dvanáctimilionovou dotaci z evropských fondů, zastupitelé nejdříve odmítli doplatit zbývající tři miliony z obecní kasy. Starosta Miloslav Maňásek (KSČM) sice svůj post po volbách obhájil, složení zastupitelstva se ale změnilo. Nadšení vystřídala nedůvěra. Ke schválení chyběl jediný hlas. Shodou okolností tím rozhodujícím hlasem byl hlas zastupitelky Marie Mikulkové (KSČM), která odmítla, na rozdíl od starosty, projekt podpořit. Starosta neskrýval zklamání:„Dva roky intenzivní práce, kterou jsem tomu věnoval, přišly vniveč,“ postěžoval si.

Starosta Maňásek a zastupitel Čevela po jednání zastupitelstva (zdroj: ČT24)

Změna přišla s výměnou zastupitelky

Starosta sliboval, že se pokusí zastupitele odmítající přístav přesvědčit. To se mu nakonec podařilo. Místo v zastupitelstvu opustila jeho stranická kolegyně, kterou nahradil nový zastupitel. A ten už projekt přístavu podpořil. Starosta si tím ale vysloužil obvinění opozičního zastupitele Mojmíra Čevely (Sdruž. nezáv. obce Babice) z používání mafiánských praktik. Podle Čevely odstoupila zastupitelka Mikulková kvůli psychickému nátlaku ze strany starosty Maňáska.

Babičtí změnu rozhodnutí vítají

Po hlasování se sálem místního obecního úřadu ozval mohutný potlesk babických občanů, kterých se na zasedání přišlo podívat kolem osmdesáti. Že je projekt přístaviště v Babicích tématem číslo jedna, potvrzují také stovky diskusních příspěvků na oficiálním webu obce.

„Baťův kanál se v poslední době potýká s akutním nedostatkem kotvicích míst pro malá plavidla a zrovna tento projekt nebo obdobné projekty tady tento náš problém vyřeší,“ slibuje si od přístavu zlepšení situace manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu Jiří Durďák.

Babice teď čeká jeden z posledních kroků na cestě k přístavu. Zastupitelé musí vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele stavby.

  • Projekt babického přístavu zdroj: www.babice.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2254/225320.jpg
  • Projekt babického přístavu zdroj: www.babice.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2254/225318.jpg