Znojemští policisté hlídkují před školami kvůli obavám z pedofila

Znojmo – Zvýšená kontrola policie na místech, kde se často pohybují děti – tak se ve Znojmě rozhodli zabránit dalšímu řádění pedofila. Policisté u osmi základních škol hlídkují ráno a potom celé odpoledne. Policisté řeší za posledních pár týdnů čtyři případy obtěžování dětí. Neznámý muž se je snažil nalákat do auta, nabízel jim sladkosti a odvoz domů. Naštěstí děti vždy utekly. Opatrnost je na místě, policie ale připouští, že někdy se jedná o zbytečnou paniku.

Vědět, jak se správně zachovat - to může dítěti i zachránit život. „Už v prosinci jsme začali s dětmi probírat, jak se v situaci, kdy je osloví někdo neznámý, zachovat,“ upřesnil ředitel ZŠ JUDr. Josefa Mareše Miloslav Hubatka. Součástí vyučování jsou tak besedy učitelek s dětmi. Probírají různé modelové situace a radí, jak se správně zachovat, když je někdo cizí obtěžuje. Podle ředitele si pak v krizové situaci mohou děti rady vybavit a pedofilovi uniknout.

Hlídkování u škol vzniklo po dohodě se starostou Znojma Zbyškem Kaššaiem, státní policií i místní kriminálkou. „Ráno před školami hlídkujeme relativně krátkou dobu, náročnější je odpoledne. Prvním dětem končí vyučování už o půl dvanácté, některé ale odchází až kolem třetí odpoledne, kdy končí družina a zájmové kroužky,“ uvedl ředitel znojemské městské policie Petr Kolouch. „Máme i jeden případ, kdy si dívenka obtěžování cizím mužem vymyslela. Bála se a lhala proto, aby ji matka do školy denně doprovázela,“ doplnil.

Na ZŠ JUDr. Josefa Mareše vsadili na prevenci. Učitelky dětem radí, jak se chovat (zdroj: ČT24)

Podle popisů dětí je údajný znojemský pedofil ve věku třicet až čtyřicet let. Má světlou pleť a krátký černý knírek, čelní pleš a vzadu krátké černé vlasy. Děti při výsleších vypověděly, že trochu koktá nebo má zvláštní přízvuk.

Pedofilů se na jižní Moravě objevilo hned několik

Znojemský pedofil je jedním z mnoha na jižní Moravě. Vystrašení rodiče z celého kraje během prvních dvou lednových týdnů nahlásili na policii 13 případů, kdy se někdo pokusil nalákat děti do auta nebo je pronásledoval. Naposledy zveřejnila portrét dvou pedofilů - jeden ohrožoval děti na Břeclavsku, druhý na Hodonínsku. Nejčastějším terčem jsou děti ve věku od 6 do 13 let. Sedm případů z posledních několika týdnů vyšetřují policisté také na Vysočině.

Ořechovskému pedofilovi školačka utekla

Koncem listopadu 2010 se v Ořechově na Brněnsku pokusil zatím neznámý pachatel unést osmiletou dívku. Ta šla domů ze školy cestou, kterou chodila denně. Údajný pedofil holčičku chytil a zavřel v autě. Dívka si však hbitě dveře otevřela a utekla. Vylekaná dívka přiběhla domů a její rodiče okamžitě zavolali policii. Po pachateli, kterého viděla jen dívka, se marně pátrá. Místní totiž zahlédli jen odjíždějící tmavě stříbrné auto. Shodují se, že muž nebyl zdejší. Myslel si, že ulice, ve které dívku přepadl, je slepá, proto auto otočil a rychle ujel. Místní by věděl, že ulicí se dá projet. Podle dívčina popisu se jedná o muže ve věku 25 až 30 let, štíhlé postavy vysoké asi 180 cm. Měl mít vlnité středně husté hnědé vlasy.

Sedm útoků má na svědomí pedofil z brněnského Juliánova

Třicetiletý pedofil útočil vloni v létě na malé dívky nejen v Juliánově, ale i v dalších městských částech Brna. Policie mu připsala zatím 7 sexuálních útoků, obvinila jej ze znásilnění a vydírání. Dvanáctiletou školačku přepadl ve vchodu panelového domu, když se vracela ze školy, a znásilnil ji. Mezi rodiči okamžitě zavládla panika, školy zpřísnily bezpečnostní opatření a radnice uveřejnila varování v místním zpravodaji. Pachatelem byl násilník, který v Brně několikrát s nožem v ruce na dívky útočil. Momentálně je ve vazbě a čeká na soud. Hrozí mu až 12 let vězení.

Vydáno pod