Znojemská nemocnice se bez nových parkovacích míst neobejde

Znojmo - Zaparkovat u znojemské nemocnice na okraji města? Čím dál větší problém. Sto „oficiálních“ míst zejména v dopoledních hodinách, kdy je ambulance nejvytíženější, už dávno nestačí. Lidé tak musejí parkovat všude možně v okolí, zastavují až u nedalekého lesa. Do prostor nemocnice se mají navíc brzy přestěhovat oddělení ze staré polikliniky v centru. Vedení Znojma má teď na stole studii, která by měla nedostatek parkovacích míst vyřešit.

„Před začátkem pracovní doby je už beznadějné zaparkovat,“ rozčilovala se zaměstnankyně obchodního úseku Nemocnice Znojmo Zuzana Švandová. „Většinou tu kroužíme několik minut, někdy i několik desítek minut,“ popsala každodenní zkoušku nervů. Pacienti to nemají o nic jednodušší. „Dopoledne to tu bývá opravdu plné. Manžel mě vysadí a pak dlouho stojí za auty a čeká, až někdo odjede,“ kroutila hlavou pacientka nemocnice Dana Eliášová.

Sloučením nemocnic chce kraj ušetřit

Oddělení nemocnice, která sídlí ve zchátralých budovách mnohdy už ze 17. století, se mají přestěhovat do hlavního areálu nemocnice na severním okraji města. Cílem plánovaného stěhování je úspora nákladů na provoz nemocnice. Ve chvíli, kdy areál staré nemocnice opustí zdravotníci, chce kraj nabídnout lukrativní pozemky v centru Znojma investorům. Kromě sestěhování chce znojemská nemocnice ušetřit i spojením lůžkových oddělení chirurgie a interny.

Místostarosta Znojma Pavel Balík (KDU-ČSL) o připravené studii (zdroj: ČT24)

Nemocnice si tento problém uvědomuje. „Nejhorší je to mezi sedmou a jedenáctou hodinou dopoledne, tehdy bývá na ambulancích největší nápor. Odpoledne je už situace lepší, ovšem při současném průměrném počtu čtyři sta ambulantních pacientů za den nároky na parkování neustále stoupají,“ potvrdil mluvčí Nemocnice Znojmo Pavel Jajtner.

Město připravilo studii - chce u nemocnice vybudovat parkovací dům

Město tak musí s krajem coby zřizovatelem nemocnice vymyslet co nejefektivnější řešení. Jedno už mají údajně na stole. Počítá s investicí ve výši zhruba 55 milionů korun. Peníze ale chybí a není jasné, kdo stavbu tolik potřebného parkovacího domu a nových míst uvnitř nemocnice zaplatí.

„Zatím je projekt jen ve fázi studie, rozhodnuto ještě není,“ řekl místostarosta Znojma Pavel Balík (KDU-ČSL). Radní i vedení nemocnice doufají, že se jim problém s parkovacími místy podaří vyřešit do konce roku 2014.