Velké Meziříčí otevře nejmodernější krajské zařízení pro důchodce

Velké Meziříčí  – Ve Velkém Meziříčí se do měsíce otevře nejmodernější krajské zařízení pro důchodce, které se navíc specializuje na lidi s Alzheimerovou chorobou. Nahradí nevyhovující dům pro seniory, kteří na nové prostory čekají už čtyři roky. V kraji Vysočina je 25 domovů pro seniory, dvanáct z nich spravuje kraj. Prostory ale nestačí, úředníci mají na stole tři a půl tisíce žádostí o umístění. Na nové zařízení navíc letos kraj nebude mít peníze, snaží se proto alespoň opravit ty, které nevyhovují. Do pěti let chce udělat přístavby ke stávajícím domovům, kde by našlo azyl 100 pacientů s různými typy demencí.

Oprava stávajícího Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí by byla nákladnější než stavba nového. Předválečná budova nesplňovala hygienické normy. V některých částech domu navíc hrozilo zřícení stropů. Kraj proto nechal postavit za 124 milionů nový. Většina peněz šla ze státní pokladny. Nové zařízení se bude specializovat na lidi s Alzheimerovou chorobou. „Jsou to lidi s demencí, kteří se neorientují v prostoru, čase, nepoznávají rodinné příslušníky,“ dodala ředitelka Domova pro seniory Velké Meziříčí Helena Chalupová.

Peníze na další stavby už ale kraj od ministerstva práce a sociálních věcí nedostane. „S ohledem na úsporná opatření vlády nebudou letos zahájeny žádné nové akce,“ potvrdila tisková mluvčí resortu Táňa Švrčková. Kraj chce proto podle radního pro oblast zdravotnictví Petra Krčála alespoň nastavit více prostředků do sociálních služeb terénního a ambulantního charakteru. Bude proto muset sáhnout pro 30 milionů do rezerv.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)