Rotvajler napadl čtyřletého chlapce, otec psa zabil

Pavlov - Při nedělní procházce napadl v Pavlově na Břeclavsku rotvajler čtyřletého chlapce. Ten šel společně s jedenáctiletým bratrem uličkami Pavlova kousek před svým otcem. Když pes malého chlapce napadl, začal jeho starší bratr volat otce na pomoc. Ten přiběhl a snažil se rozzuřeného psa od dítěte odtrhnout. Pes začal útočit i na něj, proto jej usmrtil kapesním nožem, který si nesl v kapse. Podle majitele Jakuba Gardoně byl rotvajler Nero vždy bezproblémový a mazlivý pes. Jako štěně se však setkal s týráním, děti ho opakovaně topily. Podle Gardoně mu možná chlapec týrání připomněl, a proto ho pes napadl.

„Nero nám utekl nešťastnou náhodou, špatně jsme doma zavřeli dveře. Utekl, když jsme ještě spali,“ řekl majitel psa Jakub Gardoň. Pes tak zůstal bez dozoru, jeho majitel se o všem dozvěděl až po útoku. „Našli jsme ho už mrtvého. Měl dvě bodné rány a podříznuté hrdlo,“ dodal Gardoň. Nikdy předtím se podle něj Nero neprojevil agresivně, na nikoho nezaútočil. Majitel jej sám vycvičil a podle jeho slov byl poslušný.

To, že zaútočil na malé dítě, jej zaskočilo a velmi mrzelo. „S rodiči těch chlapců jsme zatím nemluvili, vůbec nevím, jak se to bude řešit dál,“ uvedl Gardoň.

Rozhovor s majitelem rotvajlera Jakubem Gardoněm (zdroj: ČT24)

Zranění napadeného chlapce nejsou naštěstí vážná. „Chlapec utrpěl středně těžká zranění. Ochránilo ho teplé zimní oblečení, které měl na sobě,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno-Bohunice Anna Mrázová. Podle informací České televize má odřenou hlavu po pádu a přibližně centimetr hlubokou ránu na rameni po kousnutí. Okamžitě po útoku byl převezen na chirurgickou ambulanci a odtud na nemocniční lůžko, kde zůstane na pozorování.

Vinu zřejmě ponese majitel, dopustil se ublížení na zdraví z nedbalosti

Policisté na místě zajistili tělo psa a předali ho Krajské veterinární  správě v Olomouci, kde bude provedeno vyšetření na bezinfekčnost. Výsledky by měly být známé zítra. Majitel dnes tvrdil, že tříletý pes byl očkovaný, podle informací České televize z dobře informovaného zdroje měl očkování propadlé.

„Majitel, kterému rotvajler utekl, se dopustil přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ doplnila policejní mluvčí Kamila Haraštová. Policie nyní čeká na lékařskou zprávu o stavu chlapce, poté se rozhodne, zda majitele bude stíhat. Nejvyšší trestní sazba v takovém případě je až rok ve vězení.

Rodina, jejíž děti se staly oběťmi útoku, pocházela z Brněnska a do Pavlova se vydala na dopolední výlet. Cílem jejich cesty byla zřícenina blízkého hradu Děvičky.

Vydáno pod