Zámek v Hrušovanech přepsala obec na firmu, ta stále nezaplatila

Hrušovany nad Jevišovkou - Měl to být skvělý obchod předchozího zastupitelstva. Prodej ruiny zámku v centru Hrušovan nad Jevišovkou koupila tamní radnice před deseti lety za 2,2 milionu korun. Pro zámek ze 17. století nenašla radnice využití, a tak chátral. Město jej nabídlo k prodeji, zájemce se dlouho neobjevil. Na jaře loňského roku se zdálo, že se na radnici usmálo štěstí. Investor nabídl dva a půl milionu a přestavbu zámku na domov pro seniory. Prodej zastupitelé schválili den před skončením mandátu. Od té doby z prodeje nevidělo město ani korunu, přestože zámek na firmu Orguloso už přepsalo.

Nový starosta Miroslav Miloš ztratil trpělivost. „Jednáme o dalším postupu s naší právničkou, dohodli jsme se, že od nevýhodné smlouvy pokusíme odstoupit,“ uvedl starosta. Ostoupení už schválila současná rada, do deseti dnů ji projedná také zastupitelstvo. Zámek by tak měl být v katastru nemovitostí přepsán zpět na obec. „Vůbec už neuvažumeme o možnosti, že bychom na zaplacení dále čekali,“ dodal Miloš s tím, že si uvědomuje, že obec nejspíše čeká soudní spor se společností Orguloso.

Vyjádření bývalé starostky Aleny Loukotové

„Jednání nebylo unáhlené, s firmou Orguloso jsme jednali od června 2010, zájemce se přišel představit i na zastupitelstvo. Už v roce 2009 jsme schválili obecnou podobu smlouvy, kterou jsme společně s druhou stranou upravili do finálního znění. Klauzule o sankcích ve smlouvě není, protože se původně počítalo s tím, že zámek budeme převeden za symbolické jedno euro. Zámek byl nakonec prodán za tržní cenu, proč v ní klauzule není, nevím.“

Starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš o prodeji zámku (zdroj: ČT24)

Uzavřená smlouva je pro Hrušovany velmi nevýhodná, upřednostňuje zájmy firmy. Obsahuje podmínku, podle které má po přepsání zámku do katastru nemovitostí Orgoluso 30 dní na zaplacení převodu. Přes opakované urgence starosty se tak do dnešního dne nestalo. Ještě před 14 dny zástupci firmy slibovali částku uhradit, od té doby se starostou nekomunikují. Smlouva neobsahuje ani sankce za nezaplacení nebo opožděnou platbu.

Prodej schválilo bývalé vedení Hrušovan pouhý den před volbami a jen velmi těsně. Pro její uzavření bylo 8 z 15 zastupitelů, jeden se vyslovil proti a ostatní se hlasování zdrželi. Nové vedení radnice okamžitě její podepsání kritizovalo.

Zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou

Rozpadající se schodiště zámku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod