Výstava Ohrožený duch se zaměřuje především na děti

Brno – Interaktivní výstava Ohrožený duch provází návštěvníky dobrodružným příběhem. Výstava má zaujmout dětské i dospělé návštěvníky, společně prochází jejími jednotlivými částmi a plní připravené úkoly. Každému ze 16 vystavujících autorů je přiřazené číslo a krátký příběh s úkolem. Ty mají spíše charakter hádanek a podporují návštěvníkovu fantazii. „Děti se zabaví a zároveň nejsou stresovány tím, že existuje jen jedna správná odpověď, na kterou musí přijít,“ popsala záměr kurátorka Galerie Brněnského kulturního centra Marika Kupková. Na závěr se každý dobere vlastního rozuzlení.

„Výstava je velmi hravá a kresby nádherné, rozhodně to není výstava, na kterou jde dospělý kvůli dítěti. Tady se zabaví i dospělí,“ potvrdil jeden z návštěvníků výstavy.

Výstava je fiktivní cestou za záchranou osamělého ducha, vede krajinou mezi interaktivními instalacemi, objekty, obrazy a filmy současných umělců. Autorkou konceptu a jednou z vystavujících je absolventka fakulty výtvarných umění Veronika Vlková. Výstava se různými způsoby dotýká dětského světa. Galerie se promění v pohádku, dětský i dospělý divák bude mít možnost spojit jednotlivé práce autorů ve svůj vlastní „duchařský“ příběh. Zájemci mohou projít pohádkovou cestou do konce letošního dubna.

Kurátorka Galerie BKC Marika Kupková o výstavě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod