Luxusní veteránské vozy projely Brnem

Brno – Burácení motorů luxusních veteránů přilákalo v úterý večer a ve středu ráno do brněnské městské části Pisárky desítky zvědavců. U hotelu Holiday Inn přenocovalo osmdesát veteránů, které se účastní zimního závodu The Winter Trial 2011. Mezi auty nechyběli zástupci nejdražších světových značek – Porsche, Bentley nebo Jaguár. Jedenáctý ročník závodu odstartoval 23. ledna v německém Wolfsburgu a letošní trasa vede závodníky okolo celé České republiky. Závod skončí v pátek 28. ledna v Karlových Varech, kdy za sebou auta budou mít 2 250 kilometrů.

S omrzlými tvářemi a nosy vystupovali v úterý večer pasažéři mnohých veteránů. „Nejstarší auta nemají střechu, přesto jejich majitelé pravidelně rallye za každého počasí absolvují,“ uvedl účastník závodu Bart Rietbergen. V úterý závodníci projeli velkou část republiky, kde je počasí hodně potrápilo. „Celou cestu sněžilo a silnice byly pokryté ledovkou, na to nejsme z Holandska vůbec zvyklí,“ řekl účastník závodu Jaap van den Broek.

Van Broek se s ostatními účastníky závodu shodl v tom, že „trocha zimy“ za atmosféru české zasněžené krajiny stála. Českou republiku si závodníci jako cíl své cesty vybrali už podruhé. „Lidé jsou tu vstřícní, milují motosport a navíc na konci ledna tady vždycky máte hromady sněhu,“ popsal Rietbergen. Skutečně zimních podmínek se dočkali i letos.

Brnem projely luxusní veteránské vozy (zdroj: ČT24)

Před závodem projdou všechna auta pečlivou přípravou. „Závodníci na auta dávají silnější světla, lepší brzy a především nové pneumatiky. V podstatě jsou speciálně upravena jen pro tuto rallye,“ doplnil Rietbergen. Právě extrémní podmínky jsou to, proč se závodníci chtějí účastnit. Dojet závod v létě je podle Rietbergena mnohem snazší. 

The Winter Trail 2011

Závod se pořádá od roku 2000, kdy vznikl jako připomínka stého výročí první světové zimní rallye pořádané v Alpách v roce 1900. Účastnit se ho mohou pouze vozy vyrobené před rokem 1974, letos se nejstarším veteránem závodu stal vůz Bentley Speed Six z roku 1927. Závod není o rychlosti, ale o umění jízdy v náročných podmínkách.

Letošní jedenáctý ročník vede Německem, Polskem, Rakouskem a Českou republikou. Závod je rozdělen do dvou tříd, auta ve třídě Trial jedou i v noci a urazí celkem 2 250 kilometrů. Noční okruh veteráni absolvovali okolo Brna, druhý je čeká u Plzně. Třída Club má trasu o 450 kilometrů kratší. Účastní se závodníci jak z Německa, tak i z Holandska, Irska a Velké Británie. Nejznámějším účastníkem je Gijs van Lennep s číslem 1, bývalý pilot F1 a loňský vítěz The Winter Trail.

  • V Brně se sešli majitelé luxusních veteránů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227554.jpg
  • V Brně se sešli majitelé luxusních veteránů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227555.jpg