Škola pro postižené děti se rozpadá. Kraj po letech schválil opravu

Brno – V doslova rozpadající se budově probíhá vyučování speciální mateřské, základní a praktické školy v Ibsenově ulici v Brně. Budova takzvané Ibsenky má silně narušenou statiku kvůli zastaralé kanalizaci. U budovy se pomalu propadá, kvůli tomu dochází k praskání zdí. Největší puklina je široká dva centimetry. Rada kraje dnes schválila investiční záměr, který zamýšlí opravit ¾ kanalizace a přízemí školy. Na první část oprav kraj vyčlenil více než 8,5 milionu korun.

„Kanalizaci je potřeba kompletně vyměnit a s ní osmdesát procent příček v přízemí, které jsou po celé šířce popraskané,“ uvedl ředitel zařízení Petr Hanák. Rekonstrukce chce škola využít pro dispoziční změnu budovy. „Zařízení dříve sloužilo jako jesle a potřebám těžně mentálně postižených dětí úplně nevyhovuje,“ dodal.

Drobných úprav škola zažila dost, statik před časem nařídil uvnitř postavit dřevěnou konstrukci. „Konstrukci máme postavenou v jídelně v přízemí, kdyby vznikla nebezpečná trhlina, hned to díky ní poznáme,“ uvedl Hanák.

Ředitel zařízení Petr Hanák o havarijním stavu budovy školy (zdroj: ČT24)

O nutnosti opravy budovy se začalo mluvit v roce 2007. Krátce po nástupu do funkce si Petr Hanák nechal zpracovat posudek od statika, protože se ve škole objevilo větší množství puklin. Z posudku jednoznačně vyplynula nutnost výměny zastaralé kanalizace. Jihomoravský kraj jako zřizovatel v minulosti část školy zrekonstruoval, na celkovou rekonstrukci se dosud nenašly finance. Na kompletní opravu by podle odhadu ředitele bylo potřeba dalších 15 milionů korun.

Mateřská a základní speciální škola, Praktická škola Brno, Ibsenova

Zařízení navštěvuje v současné době 65 dětí. Do základní školy speciální dochází žáci v rámci povinné školní docházky s těžkým a středně těžkým mentálním postižením, autisté a děti s kombinovanými postiženími. Tři třídy praktické školy zastupují středoškolský stupeň vzdělávání. V Brně je jediná tohoto typu, jiná zařízení jsou určena pro děti postižené jak tělesně, tak duševně.

  • V budově školy je dřevěná konstrukce, která včas upozorní na posuny zdí autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2278/227792.jpg
  • Děti ze školy v Ibsenově ulici v Brně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2278/227796.jpg
Vydáno pod