Nebezpečný tobogan v Uherském Hradišti musí dodavatel zabezpečit

Uherské Hradiště - Dalšího zraněného má na svém kontě tobogan v novém uherskohradišťském aquaparku. Událost potvrdil České televizi ředitel aquaparku Vlastimil Skála. K bolestivému zranění došlo při testování atrakce, které v tomto týdnu probíhalo za uzavřenými dveřmi. Generální dodavatel akvaparku, společnost Unistav, dnes provoz toboganu zastavil a vyzval subdodavatele, firmu Centroprojekt, aby nebezpečný tobogan upravil. Centroprojekt tobogan za téměř 12 milionů korun vyprojektoval a v průběhu zkušebního probozu ho několikrát upravoval. Ani po měsíční odstávce však není stoprocentně bezpečný pro všechny návštěvníky.

„Podle našich informací se ve zkušebním provozu na toboganu lehce zranilo přes deset návštěvníků, naposledy ve středu 26. ledna,“ potvrdil mluvčí společnosti Unistav Marek Navrátil.

Tobogan je více než měsíc odstavený a jeho subdodavatel Centroprojekt znovu provádí testování. Ve středu nejkrkolomnějším tuzemským tobogánem projela stovka dobrovolníků, ve čtvrtek pak dalších deset mužů o hmotnosti kolem sta kilogramů. Testy ukázaly, že právě pro tuto váhovou kategorii je sjezd toboganem nejriskantnější. Centroprojekt teď musí nebezpečné díly vedoucí ke zranění návštěvníků odstranit.

Boule, roztržené čelo - s takovými úrazy návštěvníci odcházeli

Poprvé se na toboganu zranila mladá žena, vedle slibovaného adrenalinu si odnesla i bouli na hlavě. Podruhé ke zranění došlo den před Vánocemi, devětadvacetiletý muž si prudký sešup klikatým tunelem dokonce nepamatuje – upadl do krátkého bezvědomí. „Pamatuju si, že jsem celou jízdu jel vleže, asi až do té rány. Myslel jsem, že jsem i vleže vyjel, ale prý jsem vyjel vsedě na zádech,“ svěřil se zraněný návštěvník. Štědrý den strávil na nemocničním lůžku.

Všechna zranění vedení aquaparku prověřuje, za zraněními může být i pochybení návštěvníků. „Nehoda může vzniknout i tím, že se člověk lekne uzavřeného prostoru nebo světelných efektů,“ řekl dodavatel toboganu Petr Nevypuštěný. K výměně některých dílů toboganu dojde i přesto, že atrakce splňuje nejpřísnější nároky na bezpečnost a má atest německé společnosti TÜV.

Vydáno pod