Brno bude mít nový systém pro měření imisí

Brno – Moravská metropole se po téměř 15 letech dočká nového systému, který ve městě sleduje kvalitu ovzduší. Výměna přístrojů vyjde na téměř sedm milionů korun, většinu uhradí evropské dotace. Obnova má zajistit nejen delší životnost systému, ale také přiměřenou kvalitu měření. Data o brněnském ovzduší totiž putují nejen do Českého hydrometeorologického ústavu, ale také do několika celostátních i evropských databází.

Systém imisního monitoringu začal v Brně fungovat v roce 1996 a od té doby nepřetržitě sbírá data o kvalitě ovzduší ve městě. Podle statistik životního prostředí totiž Brno spadá do kategorie měst, která mají zhoršenou kvalitu životního prostředí. „Každoročně ve statistikách figurujeme na nechvalných místech,“ uvedl zastupitel města Brna Martin Ander (SZ).

Poslední dobou má ale systém zvýšenou poruchovost a rostou tak i náklady na jeho údržbu. Brněnští zastupitelé se proto rozhodli, že ho zmodernizují. „Celý projekt obnovy stanic je v objemu 6,7 milionu korun, z čehož 90 procent by mělo jít z dotace, asi 670 tisíc je z rozpočtu města,“ dodal náměstek primátora Ladislav Macek (ČSSD). Při financování projektu magistrát spoléhá, že uspěje s žádostí o evropské dotace.

Reportáž Michala Šebely a Ivety Zieglové (zdroj: ČT24)