Aerační věže zůstanou tři metry pod hladinou Brněnské přehrady

Brno – Aerační věže vloni umístěné do Brněnské přehrady mají podle Povodí Moravy očekávaný efekt. Povodí Moravy chtělo zvýšit účinnost tím, že je přiblíží více k hladině, aby se ke dnu dostalo více kyslíku. S přiblížením nesouhlasili jachtaři a veslaři, podle nich to může způsobit kolizi s jachtami. Na schůzce se s Povodím Moravy dohodli na kompromisu. Pět aerační neboli provzdušňovacích věží se nepřiblíží k hladině ani o centimetr, do dvoumetrové hloubky se posune 15 věží, které pouze mísí vodu.

„Chtěli jsme aerační věže posunout blíže k hladině, kde mohou nasávat více kyslíku,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Případnou změnu musí Povodí Moravy odsouhlasit sportovní kluby působící na přehradě. Teprve poté by mohlo Povodí zahájit jednání s brněnským magistrátem a stavebním úřadem městské části Brno-Bystrc, který povolil umístění věží do hloubky tří metrů.

V přehradě je 20 věží, 15 mísících a 5 aeračních, tedy provzdušňovacích. Mísící věže dostávají vzduch z horních do spodních vrstev přehrady, provzdušňovací, tedy aerační, dopravují kyslík do spodních vrstev hladiny. Provzdušnění a promíchání vody má vytvořit co nepříznivější životní podmínky pro sinice, aby se nemohly masově množit.

První nesouhlasné reakce jachtařů a veslařů na sebe nenechaly dlouho čekat. Vedení Povodí Moravy proto pozvalo zástupce klubů k jednacímu stolu. „Představili jsme zástupcům sportovních klubů náš záměr s aeračními věžemi. Dosáhli jsme kompromisu schůdného pro všechny,“ doplnil ředitel Povodí Dyje a Povodí Moravy Jan Moronga. Povodí chtělo činnost mísících a provzdušňovacích věží zefektivnit s co nejmenšími náklady.

Výsledný kompromis se však aeračních věží vůbec nedotkl. „Pět provzdušňovacích věží zůstane v hloubce tří metrů, mísící věže se o jeden metr přiblíží k hladině,“ uvedl dnes Miloš Krupica z Jacht Klubu s tím, že jedna věž umístěná před policejní stanicí bude pouze 50 centimetrů pod hladinou. Podle Krupici by větší přiblížení věží k hladině přineslo problémy především jachtařům, kteří by loď při křižování přehradou mohli o věž rozbít.

Věže za 51 milionů vloni zkušebně Povodí Moravy umístilo do Brněnské přehrady, aby pomohly v boji s přemnoženými sinicemi. Krátce po jejich instalaci se ozvala kritika, že aerační věže sice fungují, ale nezvládají bojovat proti sinicím v celé přehradě. Loni se sinice podařilo zvládnout, podle odborníků je to spíše zásluha počasí než samotné technologie. Jednou z variant, jak zvýšit účinnost věží, je právě vytažení věží blíže k hladině. V tom případě však mohou věže ohrožovat lodě a plavce.

Vydáno pod