Zbytků jídla pro bezdomovce ubylo, restaurací je v projektu ale víc

Brno - Na začátku bylo 6 restaurací, které přenechaly lidem bez domova 30 nevydaných obědových menu. To bylo třetího února loňského roku. Dnes je restaurací už 16 a přidala se i jedna pekárna. A tak se projekt s názvem Meníčka pro bezdomovce, kterým se inspirovala i Praha, úspěšně rozjel a žije dál. Porcí pro bezdomovce je přesto pořád málo, obzvláště v mrazivých dnech.

Vývoj celého projektu přitom zažil i nelehké doby. Na jeho začátku se do zařízení Armády spásy vozilo i osmdesát porcí jídla. V létě ale spolupracující restaurace kvůli dovoleným vaření omezily, a tak i zbytků jídla bylo méně. A také jedna restaurace z projektu odpadla. Naštěstí se s loňským podzimem k projektu přihlásily další dvě.

„Dnes se k lidem díky restauratérům dostane v průměru 60 porcí jídla, z toho asi 28 meníček a 32 porcí polevky s bagetou,“ uvedla náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská (ODS). Prostory v Armádě spásy, kde se jídlo vydávalo, přestaly kapacitně stačit. A tak magistrát otevřel během roku další výdejní místo v Domě sociální prevence v Podnásepní ulici.

Porce pro bezdomovce nestačí

Přesto ani tyto porce a zázemí pro nasycení lidí bez domova nestačí. Do dosažení ideálu - dvou set porcí denně - je ještě dlouhá cesta. Brání jí přitom nejvíce přísné hygienické normy, z nichž mají někteří restauratéři strach. Jídlo se totiž muselo do několika hodin po uvaření spotřebovat a nebo vyhodit.

Když skončí vydávání jídel v takzvanném poledním menu a pracovníci sociálních služeb pro jídlo přijedou do restaurací, odváželo se z nich dříve vlastně už normám nevyhovující pokrm. „Proto jsem se na začátku ledna sešel s hlavním hygienikem České republiky. Schůzka proběhla ve velmi příjemné atmosféře. Pan Vít vyjádřil jednoznačnou podporu projektu. Zastává názor, že plnohodnotné jídlo by se v restauracích a dalších provozovnách veřejného stravování rozhodně nemělo vyhazovat a jeho transport do center sociálních služeb vidí jako velmi užitečné řešení,“ potvrdil zakladatel projektu Meníčka pro bezdomovce Richard Hošek.

Jídlo z poledního menu jí bezdomovci odpoledne

A jak tedy svoz jídla pro bezdomovce funguje? Řidiči centra v dopoledních hodinách vyzvednou pečivo z pekárny. Následně vyjíždí před druhou hodinou po jednotlivých restauracích, kde jim vydávají jídlo. S každou restaurací je domluven čas, kdy si jídlo vyzvednou. Navíc pracovníci centra restauratéry předtím vždy telefonicky kontaktují, aby věděli, zda jim jídlo zbývá. Jídlo se zabalí do menuboxů, které centrum zakupuje. Polévky se převáží v termovárnicích a vydávají se do plastových misek.

„V Armádě spásy v Mlýnské ulici se vydávají celá menu, polévky s pečivem pak v magistrátním zařízení v Domě sociální prevence na Podnásepní. Jídla se vydávají přibližně v době mezi 15:30 - 16:30, čas výdeje závisí na tom, z kolika restaurací jídlo vyzvedneme a jaká je dopravní situace,“ dodala Bohuňovská.

O jídlo si bezdomovci losují, ne na každého se totiž dostane. Systém kdo dřív přijde, ten dřív jí se totiž musel inovovat. A bezdomovci jej podle pracovníků obou míst dodržují. V Brně je kolem 1500 lidí bez domova. A Hošek doufá, že vstřícný postoj hlavního hygienika snad přesvědčí i další restauratéry, aby se k projektu přidali.

  • Lidé bez domova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1965/196447.jpg
  • Lidé bez domova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1965/196446.jpg
Vydáno pod