Za únos a znásilnění cizinky stráví pachatelé šest a sedm let ve vězení

Brno - Případem únosu a znásilnění devětadvacetileté cizinky v Brně se zabýval brněnský krajský soud. Dvojice třicetiletých mužů z Třebíčska se v srpnu loňského roku rozhodla svérázným způsobem řešit svoji finanční situaci. Jejich plán byl jednoduchý - unést cizinku a vyžadovat po její rodině výkupné. Policie je dopadla hned druhý den po incidentu. Při včerejším soudním jednání se oba k činu přiznali a své oběti se omluvili. Dnes soud vynesl verdikt - pachatele potrestal šesti a sedmi lety vězení

Činů se podle spisu dopustili třicetiletý Martin Andel a jednatřicetiletý Jaromír Čech z Třebíčska. Jeden nezaměstnaný, druhý zadlužený. Peníze se rozhodli sehnat únosem a následným vydíráním rodiny své oběti. Podle kriminalistů si ji vybrali zcela náhodně, zaměřili se však na cizinky. Předpokládali totiž, že zaplatit půlmilionové výkupné nebude zejména pro vietnamské obchodníky problém. Navíc se domnívali, že cizincům se bude hůře komunikovat s policií, a proto raději vymáhanou částku zaplatí.

Svoji oběť si muži vyhlédli v nočních hodinách u asijské tržnice v Brně na Olomoucké ulici. Devětadvacetiletou ženu, která se zrovna vracela z práce, násilím odvlekli do auta a odjeli s ní směrem k restauraci Rohlenka. „Oběti přitom vyhrožovali znásilněním, u sebe měli i elektrický paralyzér a nůž. Ke znásilnění nakonec skutečně došlo,“ potvrdil policejní vyšetřovatel Pavel Kříž. Čech ji podle výpovědi svlékl, osahával a pět minut jí zasouval prst do pochvy.

Příbuzní ženy se ale výhružnými telefonáty nenechali zastrašit a vše oznámili policii. Ta pachatele dopadla následující den odpoledne nedaleko Vysokých Popovic při fingované předávce peněz.

Pachatelé se k činu přiznali, ve vězení stráví šest a sedm let

Oba obvinění se včera před soudem přiznali. Oba zdůraznili, že mladé ženě nechtěli ublížit. Chtěli ji prý jen zastrašit, aby v telefonu při komunikaci s rodinou budila dojem tísně, a oni peníze dostali. K soudu přišla i oběť obžalovaných. Uvedla, že nepožaduje žádné odškodnění. Chce jen, aby se oba muži dostali do vězení.

Podle dnešního závěru soudu by si Jaromír Čech měl ve vězení odsedět sedm let, Martin Andel o rok méně. Pachatelům hrozilo až dvanáct let vězení.

Obžalovaní za únos cizinky před soudem
Zdroj: ČT24