Ze zámeckého dvora je zřícenina, památkáři na jeho zachování trvají

Slavkov u Brna - Kdysi výstavní hospodářský statek náležící ke slavkovskému zámku dnes připomíná spíše hromadu cihel a trámů. Torzo zámeckého dvora zarůstá mechem a křovím a v místních, kteří jej mají denně na očích, budí otazníky, proč jej majitel už dávno nezlikvidoval. Tomu však stojí v cestě památkáři, kteří se statek jako památku stále snaží chránit. Má vůbec ještě nějakou historickou hodnotu?

Podle slavkovského místostarosty Jiřího Doležela (ODS) je rozpadlý hospodářský statek nedaleko koupaliště a moderního sportovního areálu kaňkou na tváři města. „Sám jsem tuto stavbu měl možnost sledovat skoro v padesáti posledních letech a nemyslím si, že by v budoucnu statek našel ještě nějaké využití,“ uvedl Doležel.

Za minulého režimu sloužil zámecký dvůr jako skladiště hnoje, v posledních letech chátrá zcela bez využití. Dnes už je v tak špatném stavu, že i kdyby se jej jeho majitel pokusil opravit, zásahy by byly tak rozsáhlé, že by zámecký dvůr přestal být kulturní památkou.

Místostarosta Slavkova u Brna Jiří Doležel (ODS) o chátrajícím statku (zdroj: ČT24)

Ze zámeckého dvora mohl být už dávno luxusní kemp

„Když jsem statek v roce 2004 kupoval, vyrůstaly z něj dokonce stromy. Snažil jsem se to tu dát trochu do pořádku, ale když jsem dal pryč ty stromy, zřítila se kvůli tomu i část střechy,“ podotkl současný majitel zámeckého dvora, podnikatel Petr Majer. Na místě statku plánoval vybudovat další sportoviště nebo pětihvězdičkový autokemp. „Uvítali bychom, kdyby objekt majitel přestavěl třeba na další hotel, což by podpořilo zdejší turistický ruch,“ komentoval to místostarosta Doležel.


Stavba je na seznamu památek od roku 1992. „Již v době jejího zapsání bylo chráněno pouze torzo ve smyslu půdorysu, jedno křídlo a několik dalších prvků. Už tehdy se jednalo skutečně o torzální architekturu,“ uvedl Zdeněk Vácha z brněnského pracoviště Národního památkového ústavu.

Ministerstvo kultury odpamátnění statku nebrání

Majitel Majer komunikoval i s ministerstvem kultury. „Na základě posudku a osobní návštěvy uznali, že objekt nemá v souvislosti s dalšími památkami ve Slavkově téměř žádný význam a i vzhledem k jeho stavu by bylo vhodné odpamátnění,“ řekl Majer. Podobné stanovisko zastává současné vedení města. Problém je především s místními památkovými organizacemi, které se před lety o zapamátnění statku zasloužily. „Šly by tak vlastně proti svým rozhodnutím,“ vysvětlil Petr Majer

NPÚ: Konzervace torzálních památek není neobvyklá

Podle Zdeňka Váchy je ale koupě kulturní památky se záměrem zlikvidování nesmysl. „Je potřeba hledat technická řešení, která dovolí torzo zachovat,“ dodal Vácha. Tato situace podle něj rozhodně není neobvyklá. „Konzervují se běžně torzální pozůstatky například hradních zřícenin a podobně,“ vysvětlil.

Podle Majera jsou však nekonečné opravy zchátraliny jen vyhozené peníze. Přestože by si vedení města přálo, aby se statkem majitel začal konečně něco dělat, muselo by to po něm začít vymáhat soudně, o to ale nestojí. „Nejdříve se musí vyřešit záležitosti s budovou, až potom začnu znova uvažovat, jak s tím naložím,“ uzavřel slavkovský podnikatel. Přišel už i o zahraničního investora, se kterým se dohodl před dvěma lety. Osud zámeckého dvora tak nadále zůstává nejasný.

  • Rozapající se střecha statku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2295/229484.jpg
  • Chátrající statek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2295/229488.jpg
  • Pohled na statek ze dvora autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2295/229483.jpg
  • Chátrající statek ve Slavkově u Brna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2295/229489.jpg