Moravské náměstí v Brně se proměnilo v bitevní pole. Vzduchem létalo peří

Brno - Zataženo, pár stupňů pod nulou. Místo sněhu se ale dnes odpoledne nad Moravským náměstím v Brně snášelo peří. Kde se vzalo? Z polštářů a polštářků, které si tam s sebou vzali účastníci dnešní polštářové bitvy. Na rekord to sice nedotáhli, ale alespoň si prý vybili vztek a nervozitu po vysvědčení a zkouškovém období.

Student Honza Pisinger se se svými kamarády ze školy přišel na akci hlavně odreagovat. „O akci jsme se dozvěděli na Facebooku a domluvili se, že si to nemůžeme nechat ujít,“ usmíval se. „Myslím si, že je to super, když si na někom chcete vybít vztek,“ prozradila své úmysly před akcí Vendula Karamazníková. Při pohledu na jiskry v jejích očích a nadutý polštář muselo být každému z její party jasné, že se určitě s nikým mazlit nebude.

Nejdůležitější je správně zvolená zbraň

Polštářová bitva na Moravském náměstí v Brně (zdroj: ČT24)

Pokud se někdo bál, že po lítém souboji nebude mít dnes večer na čem usínat, mohl si polštářek za šedesát korun koupit přímo na místě u organizátorů. Přinesli jich dva obrovské pytle a očividně šly rychle na odbyt.

Když byla ale bitva v šestnáct hodin odstartována, ukázalo se, že nad ty staré vycpané opravdovým peřím zkrátka není. „Je to starý vesnický polštář od babičky,“ popsal svoji zbraň Jakub Hýbera. „Všechno se musí zužitkovat a toto pro ten polštář byla ideální příležitost,“ dodal.

Vzduchem létalo peří, jekot, křik i smích. Nikdo nikoho nešetřil, ale všichni se bavili. Krev sice netekla, ale jak mnozí brzy zjistili, ani dostat polštářem nemusí být až taková legrace. Jeden mladík se sotva po minutě z rozzuřeného kotle vypotácel s červeným obličejem a stěžoval si, že to dostal přímo do očí. Že nešlo o žádné vážné zranění, svědčilo, že během chvíle už byl se svým polštářem zpět a tentokrát místo symbolického plácání mlátil všechny kolem skutečně hlava nehlava.

Příští rok se přijdeme bít zase

„Úžasná akce,“ pochvaloval si polštářovou bitvu po jejím odpískání Zdeněk Dyják. „Jen jsem měl moc malý polštář, příští rok si vezmu taky nějaký pořádný s peřím. Ty byly nejhustější,“ smál se. „Bylo to super, úplně mi to dobilo energii,“ řekl další nelítostný válečník Petr Vácha. Vybít si ji může třeba na večerní afterparty v klubu Abajo.


Účast na brněnské „Pillow Fight“ potvrdilo 1200 uživatelů Facebooku. Kolik se jich nakonec skutečně zúčastnilo? „Tři nebo čtyři sta? Nevím. Na rekord to stačit nebude, ale myslím si, že to stálo za to,“ uvedl Lukáš Gottwald z pořádající organizace Brno Party University. Menší účast, než předpokládali, vysvětluje přesunem akce na Moravské náměstí. Původně se bitva měla odehrát na náměstí Svobody. Organizátoři ovšem usoudili, že „Moravák“ je pro takovou akci klidnější a bezpečnější.

  • Odpočítávání do startu bitvy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229687.jpg
  • Největší úspěch slavily staré „duchny“, ze kterých létalo peří autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229683.jpg
  • Organizátoři řídili bitvu pomocí megafonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229689.jpg
  • Vdechnout peří není nic příjemného autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229685.jpg
  • „Byla to sranda, příště se příjdeme mlátit zase“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229688.jpg