Policie pátrá po mladé ženě, která ve Znojmě odložila novorozeně

Znojmo - Čerstvě narozeného chlapečka objevila včera kolem 17. hodiny vnučka obyvatelky panelového domu v Gagarinově ulici ve Znojmě. Novorozenec byl značně podchlazený, ležel nahý na chodbě, zavinutý do osušky a deky. Lidé, kteří se policistům ozvali, uvedli, že kolem šesté hodiny večer zahlédli poblíž domu asi pětadvacetiletou ženu s dítětem v náručí. Chlapec je v pořádku v péči znojemských lékařů, dostal jméno Pavel Čtvrtek.

„Vnučka byla u mě na návštěvě a šla mi do schránky pro poštu. Zaslechla nějaké vrnění, myslela si, že je někde na chodbě snad štěně,“ uvedla obyvatelka domu, babička jednadvacetileté nálezkyně malého Pavlíka. „Za sloupem uviděla miminko zabalené v dece. Vůbec nekřičelo,“ dodala.

„Matce dítěte je asi pětadvacet let, měla na sobě pravděpodobně béžový kabát nebo bundu,“ informovala mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. „Byla viděna s dítětem v náručí, které měla zabalené do modré deky s dětskými motivy,“ popsala.

„Pokud znáte ženu, která porodila, ale dítě u sebe z neznámého důvodu nemá, ozvěte se na linku 158,“ vyzvala Drahokoupilová ke spolupráci.

Chlapec dostal jméno Pavel Čtvrtek

Křestní jméno dostal chlapeček podle mluvčího nemocnice a lékaře Pavla Jajtnera, který byl v době přijetí dítěte zrovna ve službě. Příjmení Čtvrtek je jen dočasné, dostal ho podle dne v týdnu, kdy byl nalezen.

„Dítě přišlo na svět jen několik hodin před nálezem. Bylo podchlazené, což je u tak malých dětí vždy velký problém. Okamžitě jsme jej zahřáli a převezli do nemocnice,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová. Lékaři ze znojemské nemocnice mu teď podávají antibiotika.

Proč chlapečka mladá žena odložila, se zatím neví. „Matka mu určitě nechtěla ublížit. Dítě bylo dobře ošetřené a je v podstatě v pořádku. Asi nezvládla těžkou životní situaci,“ spekuloval mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

Na Znojemsku se jedná o ojedinělý případ, babyboxy tamní nemocnice zatím nemá.

Vydáno pod