Při nočním požáru na Břeclavsku se zranilo pět lidí

Břeclavsko - Požár střechy a podkroví rodinného domu v Novosedlech nedaleko Mikulova zaměstnal v pátek krátce po jednadvacáté hodině osm hasičských jednotek z přilehlého okolí. Záchranáři museli na místě ošetřit pět lidí. Jednalo se naštěstí spíše o lehčí zranění a popáleniny prstů na rukách. Zlikvidovat požár se hasičům podařilo krátce před třičtvrtě na jedenáct. Obyvatele Novosedel ještě dlouho poté trápil hustý černý dým, který se zasahující jednotky snažily rozehnat ventilačními zařízeními. Příčina požáru je zatím neznámá.

Podkroví domu sloužilo jako penzion, uvnitř byli ubytováni dělníci z Ukrajiny. „V době vzplanutí ohně uvnitř spali čtyři cizinci. Na plameny šlehající ze střechy je upozornila žena ze sousedství. Vyběhla po schodech do penzionu a budila spící muže,“ informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Mezitím se ale oheň natolik rozhořel, že pětici zcela odřízl cestu po schodech. Z plamenů je zachránil majitel domu, který jim přistavil žebřík k oknu. Žena a jeden z Ukrajinců ubytovaných v penzionu při tom utrpěli popáleniny, další tři cizince zdravotníci převezli do nemocnice s podezřením na nadýchání toxickými zplodinami hoření.

„Škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 800 tisíc korun,“ uvedl Haid. Vyšetřovatelé teď řeší příčinu vzniku požáru.