Třebíč nabízí novou atrakci

Třebíč (Vysočina) – V Třebíči připravili nové lákadlo pro turisty. V domě vedle Zadní synagogy otevřou nové muzeum. Chtějí v něm hlavně ukázat, jak žila pravá židovská rodina. První zmínky o židovském osídlení v Třebíči pocházejí z roku 1338, ale je pravděpodobné, že zde žili minimálně o sto let dříve. Největší příliv obyvatelstva probíhal od druhé poloviny 17. století. Zdejší lokalita je jedinou kompletně dochovanou židovskou čtvrtí v Evropě a jedinou židovskou památkou UNESCO mimo území Izraele.

Už nejen prohlídka synagogy a židovské čtvrti jako celku, ale i unikátní památka UNESCO v Třebíči nyní nabídne pohled dovnitř. Nové muzeum chce ukázat život pravé židovské rodiny a fungování její domácnosti. „Ten dům doplní expozici synagogy. V expozici, kde se nacházíme, je židovský obchod a nahoře v patře je židovské bydlení,“ uvedla ředitelka Městského kulturního zařízení Třebíč Jaromíra Hanáčková. V takzvaném kvelbu, vybaveném starou pokladnou, chtějí návštěvníkům nabízet také tradiční židovská jídla. V patře zase ukážou, jak bydleli a kde vařili majitelé obchodu. Záměrem ale je, aby všude panoval běžný nepořádek. „Je to proto, aby tady na nás dýchla atmosféra, třeba právě opuštěné ložnice. Abychom si vůbec mohli představit, jak to zde vypadalo,“ vysvětlila průvodkyně Židovského muzea Třebíč Petra Veškrnová a Jaromíra Hanáčková podotkla: „Chceme, aby se návštěvník zamyslel nad tím, že ještě včera tady byla židovská rodina. Aby měl pocit, že ti lidé tady byli, žili, existovali a najednou jsou pryč.“

Patrový dům zabudovaný do skály má dvojí schodiště, několik vchodů a těsně navazuje na židovskou synagogu, se kterou je také spojený jedním průchodem. „Na základě grantové žádosti z norských fondů se během čtyř let podařilo ten dům krásně zrekonstruovat za částku asi 9 milionů korun. Takže máme turistům teď co ukazovat, máme novou krásnou atrakci,“ dodala ředitelka Hanáčková.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Slavnostní otevření třebíčského židovského muzea je naplánováno na čtvrtek 17. února.

Židovská čtvrť v Třebíči
Zdroj: ČT24