Přišla obleva, Beskydy a Javorníky jsou ale stále plné lyžařů

Vsetínsko - Přestože se teploty držely několik stupňů nad nulou a v údolích mizel sníh před očima, na uměle zasněžených valašských stráních bylo celý víkend živo. V Beskydech a Javorníkách lyžovaly tisíce lidí. Lyžaři měli radost ze slunečného počasí, nefoukalo ani nepršelo. Vlekaři doufají, že se začátkem týdne začne opět ochlazovat a nebudou muset letošní sezonu ukončit předčasně.

Například na Kohútce v Javorníkách se dnes vystřídala přibližně tisícovka lyžařů, v provozu jsou všechny vleky. „Je to takové mýdlo, rychlé a trošku hrbaté, takže nohy dostávají zabrat. Když to jede rychleji, musí být člověk hodně opatrný,“ popsal jízdu jeden z lyžařů. Většina sportovců si ale na počasí nestěžovala. „Na to, že je tak teplo, je tu dnes fajn,“ usmíval se další lyžař.

V nedalekých Velkých Karlovicích to vypadalo podobně. „Zájem je veliký. Měli jsme o víkendu akci pro děti – lyžování za samé jedničky zdarma, takže včera a předevčírem byly dětské vleky dokonce naplněné až až,“ řekla pokladní ve středisku Kyčerka Andrea Matyščáková.

Josef Kocurek, provozovatel areálu Kohútka, a pokladní ze střediska Kyčerka Andrea Matyščáková o víkendovém lyžování (zdroj: ČT24)

Vlekaři počítají s brzkým ochlazením

Ani předpověď na nejbližší dny provozovatelům horských středisek vrásky nedělá. „Zítra má být sluníčko, od úterý se má ochlazovat a na horách by mělo sněžit,“ shrnul provozovatel lyžařského střediska Kohútka Josef Kocurek.  „Myslím si, že dva teplejší dny nás neohrozí. Horší byla lednová obleva, kdy bylo teplo deset dní po sobě,“ doplnil.

V největší nápor doufají valašští vlekaři za týden. Dětem ve Zlínském kraji totiž začnou jarní prázdniny.