Část epopeje se zítra objeví v Praze

Praha / Moravský Krumlov - Galerie hlavního města Prahy zítra ráno odveze ze zámku v Moravském Krumlově pětici smotaných pláten do hlavního města, aby byly zrestaurovány v lepších podmínkách, než umožňuje krumlovský zámek. Původně se jako o datu převozu mluvilo o dnešku, ředitel galerie Milan Bufka ale informaci z bezpečnostních důvodů odmítl potvrdit a krumlovský starosta Tomáš Třetina označil dnešek za nereálný, nikdo s ním údajně o převozu nejednal.

„Ano, tato plátna budou přesunuta do Prahy, protože jejich už tři měsíce trvající srolování a uložení v transportním vaku výrazně ohrožuje existenci a kvalitu těch pláten. Musí být převezena do Prahy a tam v temperované místnosti bude rozbalena, usušena a projde potřebnou údržbou od našich restaurátorů,“ potvrdil pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Galerie hlavního města Prahy argumentuje tím, že na práci s obrazy jsou potřeba vhodnější podmínky. „Máme v ruce posudek, že jim prostředí, ve kterém jsou teď umístěné, škodí, proto zajistíme převoz do klimatizovaných místností, kde se je chystáme restaurovat,“ vysvětlil ředitel pražské galerie Milan Bufka.

Primátor Svoboda o spolupráci Prahy a Krumlova

„Zdá se, že jsme konečně začali používat zdravý rozum. A ten by měl být veden jedinou myšlenkou: Slovanská epopej musí být zachována v kvalitě. Musíme se postarat, aby nebyla poškozena.“

O možnosti převozu do Prahy, pokud restaurátoři dojdou k závěru, že plátna je třeba ošetřit, mluvili zástupci hlavního města s Krumlovem už před měsícem. Krumlov mezitím zajistil pro plátna vhodnější prostory, než byly na zámku, v brněnské Moravské galerii. Souhlas k přemístění děl ale nedostal. „Kdybychom přistoupili na takové řešení, znamenalo by to, že celé restaurátorské pracoviště, které se o plátna dlouhodobě stará, by se z Prahy muselo přesunout do Brna, prostě je to velmi nemoudré,“ vysvětlil primátor.

Téma převozu epopeje z Krumlova do Prahy je stále velmi citlivé. Kritici přesunu tvrdí i teď, že jde jen o záminku, jak dílo dostat do hlavního města a moravskokrumlovský starosta Třetina chce proto ještě jednat s primátorem Svobodou. Poslední spor skončil několikaměsíčním zapečetěním místnosti s plátny.

S vlastním návrhem, jak se o epopej postarat přišlo před pár dny i ministerstvo kultury. Také navrhuje převézt dílo do Prahy, v hlavním městě ho zrestaurovat a na nějakou dobu vystavit. Mezitím by se měl opravit zámek v Moravském Krumlově, kam by se pak dílo Alfonse Muchy vrátilo.

Slovanská epopej - Car Simeon Bulharský
Zdroj: ČT24/Moravský Krumlov
Vydáno pod