Kvůli výpovědím lékařů zasedla Bezpečnostní rada kraje. Tvoří krizový plán

Brno - Obávané datum ve zdravotnictví - 1. březen - se neúprosně blíží. Krajští hejtmani dali vládě na dohodu s lékařskými odbory termín do neděle 6. února. Dosavadní jednání mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) a odbory ale zatím nikam nevedla. Péči o pacienty v krajských nemocnicích po odchodu stovek lékařů dnes řešila Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Vedení nemocnic a představitelé kraje chystají další výzvu lékařům ke stažení výpovědí a pro pacienty chtějí zřídit krizové linky.

V nemocnicích, v nichž nepřijdou lékaři 1. března do práce, zavedou pohotovostní režim. Plánované výkony a operace budou odloženy a ošetřeni budou pouze pacienti s akutními zdravotními problémy. Lékaře si nemocnice budou mezi sebou půjčovat. Může takový systém fungovat, nebo mají lidé skutečně důvod k obavám? Touto otázkou se dnes znovu zabývali zástupci kraje a představitelé krajských nemocnic.

„Bude to vyžadovat velkou koordinaci jednotlivých nemocnic. Pro pacienta to může znamenat i to, že operace proběhne v jiné nemocnici, než ve které bude následně hospitalizován,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Rozhovor Michala Fily s hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Oldřich Ryšavý:

„Čísla odcházejících lékařů nejsou až tak dramatická. Horší je to s jejich strukturou.“

Vedení nemocnic a představitelé kraje hodlají lékaře znovu vyzvat ke stažení výpovědí. „Je jasné, že lékařská léče bude značně omezená,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. „Kdyby se hrozby skutečně naplnily, mnohé nemocnice by se musely obrátit i na soukromé lékaře,“ konstatoval. V praxi by to vypadalo tak, že pokud by zdravotníci nestíhali ošetřovat všechny pacienty, mohli by je po dohodě poslat k soukromníkům.

Z jihomoravských nemocnic chce zatím odejít 18 procent lékařů

Z nemocnic na jihu Moravy chce k dnešku odejít 527 lékařů z 2 888, tedy 18 procent. Nejvíce z nich je chirurgů a anesteziologů. Oproti jiným krajům naopak není odchody lékařů ohrožena gynekologie a porodnictví.

Pokud 527 lékařů v březnu nenastoupí do práce, přejde kraj na krizový režim. Kraj odhaduje, že jejich odchod by omezil provoz u 1 210 lůžek akutní péče. Redukce bude znamenat hlavně odklady plánovaných operací. V části nemocnic se uzavřou některá oddělení, řekl novinářům hejtman.

Michal Hašek:

„Informace o dostupnosti zdravotnické péče musí sdílet celá země napříč kraji.“

Onkologický ústav s dalšími nemocnicemi spolupracovat nechce

Akce Děkujeme, odcházíme vyvolala odezvu v deseti jihomoravských nemocnicích, z toho v pěti krajských. Výpovědi podalo 541 lékařů, což odpovídá 31 procentům. Doposud ji stáhlo pouze několik jednotlivců.

Více než polovina lékařů z Masarykova onkologického ústavu v Brně odmítla přebírat za jiné nemocnice akutní péči o pacienty. Ústav jako superspecializované pracoviště není na poskytování akutní péče vybaven
personálně, kapacitně ani materiálně, uvedli tamní lékaři v dnes zveřejněném prohlášení.

V onkologickém ústavu nedal výpověď žádný lékař. Dnes jich však většina
uvedla, že akci lékařských odborů za lepší podmínky k práci a vyšší platy
Děkujeme, odcházíme podporuje. Výpovědi prý nedali, aby dál poskytovali
onkologickým pacientům adekvátní péči. Nikoli proto, že by se ústavu
problémy zdravotnictví netýkaly nebo že by lékaři byli spokojeni se svým
platem.

Vydáno pod