V Petříně shořel kulturní dům, v obci jde už o třetí požár

Starý Petřín – Celou noc bojovali hasiči s požárem kulturního domu ve Starém Petříně na Znojemsku. Oheň zachvátil celou budovu, kterou obec poslední dva roky opravovala. Kulturní dům dostal novou střechu a sociální zařízení. Příčinu vzniku požáru vyšetřují hasiči i kriminalisté. V obci jde za poslední tři měsíce už o třetí požár. Vyšetřovatelé pracují i s možností, že požáry někdo zakládá úmyslně. „Proto při vyšetřování na místě pomáhá i policejní pes, který je vycvičený k vyhledávání stop po použití hořlavin,“ dodal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Škodu starostka obce Jana Kovářová odhadla na více než jeden milion korun.

U požáru dvěma profesionálním jednotkám asistovalo celkem pět jednotek dobrovolných hasičů. Budova o rozměrech 40 x 25 metrů byla po příjezdu prvních hasičů celá v plamenech. „Hrozilo, že se požár rozšíří na okolní budovy, především mateřskou školku. Hasiči se navíc potýkali s nedostatkem vody, proto krajské velení hasičů vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu,“ popsal Haid. Další tři jednotky hasičů vyrazily do Starého Petřína s cisternami naplněnými vodou, dvě z těchto jednotek byly ze sousedního kraje Vysočina.

Po druhé hodině ráno se nad velkým sálem kulturního domu propadl strop. Hasiči jej postupně rozebrali a dohašovali prohořelé části. Místo požáru do rána hlídaly dvě jednotky dobrovolných hasičů.

Starostka Starého Petřína Jana Kovářová o obavách místních obyvatel (zdroj: ČT24)

V obci se začíná šířit panika

Tři měsíce, tři požáry - taková je bilance ve Starém Petříně. Před čtvrt rokem shořela dřevěná chatička, kterou si místní děti postavily v lese. O měsíc později vzplálo opuštěné stavení, nyní kulturní dům. Místní jsou přesvědčení, že v obci řádí žhář. „Mám strach, proto už budu raději nechávat psa na zahrádce. Štěkal by, kdyby se něco dělo,“ uvedla jedna z místních. „Jak se můžeme bránit, když to někdo zapaluje v noci?“ dodal rozhořčeně další obyvatel Starého Petřína, který si nepřál uvést svoje jméno.

Vydáno pod