Podcenila policie týrání chlapce? Případ řeší krajské státní zastupitelství

Brno - Případem týraného chlapce se začalo zabývat Krajské státní zastupitelství v Brně. Podle státního zástupce Petra Coufala začalo prověřovat postup policistů a městského státního zastupitelství, na jejichž dlouhodobou nečinnost, která se nezměnila ani po opakovaných podnětech lidí z okolí rodiny, upozornili svědci. Ti tvrdí, že k týrání chlapce docházelo mnohem dříve, než uvádějí spisy předložené soudu. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Jde především o zjištění, zda týrání dítěte nemohlo být zjištěno a vyšetřeno již v letech dřívějších a zda rozsah a následky násilí na dítěti nezakládají důvody k přísnější právní kvalifikaci, než pro kterou byla podána u Městského soudu v Brně obžaloba,“ řekl Petr Coufal.

Popřel ale, že by krajské zastupitelství obě instituce - jak policii, tak městské státní zastupitelství - přímo podezíralo ze zanedbání povinností. 

Prověřováno je pouze tvrzení médií, že signály o týrání dítěte zde byly již před několika lety. Otázkou je, zda takové signály již tehdy skutečně měla policie, popřípadě státní zastupitelství, a již tehdy mohly ze zjištěných skutečností tyto orgány dovodit fakta, která následně sloužila k současné obžalobě," vysvětlil zástupce.

Nezasáhla policie ani sociálka

„Případ jsme prověřovali půl roku, ale tehdy se nepodařilo týrání prokázat,“ uvedl mluvčí brněnské policie Petr Nečesánek. Na špatné poměry v rodině ale policie upozornila pracovníky sociálního odboru.

Podle informací, které se České televizi podařilo získat, byl Dominik z rodiny odebrán už jako dvouletý. „Tehdy měl zlomenou ručičku. Když se dítě vrátilo zpátky do rodiny, měli být pracovníci sociální péče na pozoru,“ uvedla ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Dodala, že pokud na problémy upozorňují lidé z okolí, mají pracovníci dítě z rodiny odebrat, aby ho ušetřili nelidského utrpení.

Chlapec byl ve zuboženém stavu

Podle vyšetřovatelů nechávali rodiče svého sedmiletého syna nelítostně o hladu, chlapec vážil pouze 13 a půl kilogramu, což odpovídá váze tříletého dítěte. Otec navíc synovi dával do bot hřebíky a špendlíky a nutil ho v nich i hodinu poskakovat nebo běhat po bytě. Trápení doplňovali rodiče  nejvulgárnějšími nadávkami. Teprve sedmiletého syna tak trestali za jeho údajnou hyperaktivitu. Sociálku na to upozornila ředitelka školy.

Policie manžele obvinila z týrání, do vězení mohou jít na osm let. V hlavním líčení s rodiči týraného chlapce má Městský soud v Brně pokračovat 28. února. Pokud však krajský žalobce označí jednání rodičů jako mnohem vážnější trestný čin, který by měl být souzen přísněji, bude o vině otce a matky rozhodovat krajský soud.