Krize zažehnána. Lékaři se dohodli na stažení výpovědí

Brno - Ještě dnes ráno byli odboráři odhodláni předjednanou dohodu s ministerstvem odmítnout. Nakonec ale na nabízené podmínky přistoupili. Klíčové rozhodnutí padlo na dnešním setkání jednotlivých organizací LOKu. Postoj krajských odborářů nebyl jednotný, část lékařů potvrdila, že pokud jim dá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dostatečné záruky, svoje výpovědi stáhnou, jiní zůstávali na pochybách.

Do Prahy odjížděli lékaři rozladěni

„Lékaři se po přečtení memoranda cítí podvedeni vládou, protože text předjednané dohody neobsahuje žádné záruky. Navíc obsah memoranda není sám o sobě závazný,“ popsal důvody nespokojenosti lékařů jihomoravský krajský koordinátor LOKu Petr Kus.

Ministr nabídl pro letošek 5 000 až 8 000 korun pro každého lékaře navíc, v příštím roce by platy měly růst o dalších deset procent. Cílového požadavku 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi by měli lékaři dosáhnout v roce 2013.

Lékaři se podle něj bojí, že ministr Heger nebude schopen prosadit svoje sliby ve vládě. S tímto názorem souhlasí i Petr Vysloužil z Uherského Hradiště: „Memorandum pro nás nic neznamená. Poslanci ODS mohou říci, že ministr zdravotnictví překročil své pravomoce a že mu souhlas s obsahem referenda nedají. Nebudou proto dodrženy přísliby ministerstva zdravotnictví. Proto jedeme do Prahy s tím, že zůstáváme ve výpovědi,“ řekl České televizi uherskohradišťský lékař. Přesto dnes večer na schůzi LOKu odboráři ze svých pořadavků slevili a na nabízené zvýšení platu kývli.

Ne všichni lékaři získají své místo zpět

Ředitel FN Brno Roman Kraus:

„Budeme pečlivě vybírat, koho vezmeme zpátky a koho ne.“

„Určitě z toho mám radost. Nemám problém vzít zpět všechny lékaře,“ řekl ředitel Úrazové nemocnice v Brně Karel Doležal.

Stejně otevřené náruče se ale zřejmě nedočkají lékaři ve všech nemocnicích. „Někteří už mají místo jinde, přijetí ostatních, kteří se rozhodli výpovědi stáhnout, budeme muset projednat. Určitě nevezmeme zpátky všechny,“ varoval ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Podobně situaci vidí také vedení uherskohradišťské nemocnice.

Hejtman Hašek lékaře vyzval k ukončení protestu a slíbil, že je nemocnice přijmou zpět

Michal Hašek, jihomoravský hejtman

Lékaře už v pondělí vyzval k ukončení protestů hejtman Michal Hašek (ČSSD), který se schůzky ministra s odboráři účastnil. „Návrh dohody je kompromisem, který se rodil těžce. Vyzývám lékaře, aby ve středu dohodu podpořili, a ukončili tak období nejistoty, ve které je teď celá Česká republika, pacienti, vláda i hejtmani,“ řekl Hašek.

Stažení výpovědí hejtman dnes uvítal, přesto ale upozornil, že radovat se je zatím předčasné. „Počkejme si, až bude memorandum podepsáno a lékaři výpovědi opravdu stáhnou,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci. Lékařům slíbil, že zajistí, aby krajské nemocnice vzaly všechny lékaře zpět.