Lidé na Pelhřimovsku nechtějí bioplynovou stanici

Pelhřimov – Obyvatelé několika obcí na Pelhřimovsku bojují proti bioplynové stanici, kterou tam má v plánu postavit holandský investor. Holanďani už vykoupili od místních zemědělců část pozemků. Lidé se ale bouří a sepisují petice. Bouřlivé bylo i veřejné projednávání plánované výstavby.

Bioplynová stanice má stát uprostřed přírody, zhruba kilometr od Libkovy Vody, Rybářce a Čelistné. Lidé mají strach, že je bude obtěžovat zápach, nebo že jim budou kamiony jezdit přímo pod okny. Na veřejném projednání investorova záměru dali svůj nesouhlas hlasitě najevo. „Chtěli jsme být co nejblíže našim pozemkům, proto jsme si vybrali Libkovu Vodu,“ uvedl Pierre Möller, ředitel firmy Bohemen Groundfonds.

Investor narazil u obcí hlavně kvůli dopravě. Libkova Voda sice schválila změnu územního rozhodnutí, pokud by ale nákladní doprava vedla přes obec, souhlas ve stavebním řízení nedá. „Je rozhodující, jestli občané a orgány schválí tuto výstavbu,“ prohlásil starosta Libkovy Vody Josef Vácha. „Budeme postupovat tak, aby to bylo v zájmu občanů,“ hovoří v podobném duchu starosta Rynárce Pavel Kopecký.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V Česku je v současné době zhruba 230 bioplynových stanic. Česká inspekce životního prostředí jejich provoz kontroluje a udělovala i pokuty. Například ve Velkém Karlově u Znojma kvůli nedodržování technologického postupu už zaplatili na pokutách 14 milionů korun.