Radnice převzala od sportovců halu, teď nemá na její opravu

Brno - Když se loni rozhodla radnice v Hluku převzít od místní Tělovýchovné jednoty gigantickou halu s několika sály a s ubytováním, zřejmě její představitelé netušili, k čemu se zavázali. Provoz budovy stojí kvůli jejímu špatnému stavu obrovské peníze a na rekonstrukci město nemá. Stojí tedy před otázkou, zda budovu po kouskách rozprodat a nebo ji postupně opravit.

Na celkovou opravu totiž nemá Hluk se šedesátimilionovým rozpočtem peníze. Vyšla by na víc než 27 milionů a to by místní pokladnu zruinovalo. „Opravdu nevíme, co s tímto problémem dělat. Hala je konstrukčně zastaralá, a když ji chceme třeba jednorázově vytopit na jeden večer, dáme za to dvacet tisíc. Kovová okna totiž netěsní. A to je jen jeden z problémů, který tento objekt má,“ vysvětlil starosta Hluku David Hájek.

Víceúčelová stavba, kterou do nedávné doby spravovali místní sportovci, vznikla v osmdesátých letech, kdy se na jakoukoliv spotřebu energie příliš nebral zřetel. Stejně jako na to, proč má mít městečko s necelými čtyřmi a půl tisíci obyvatel objekt s několika obrovskými sály. Areál totiž nabízí k ubytování 86 lůžek ve 26 pokojích, restauraci, bar a vinárnu. V turistické ubytovně je pak k dispozici 38 lůžek v 15 pokojích.

Obyvatelé Hluku přitom halu využívají s maximálním nasazením a ročně se zde odehraje stovka akcí, včetně mezinárodních. K nim by měla patřit i Evropská výstava holubů v roce 2013. Své místo v ní mají místní sportovci z TJ Spartak, které město podporuje ročně více než dvěma a půl miliony korun.

Jeden z mála, kdo nevidí budoucnost haly černě, je její správce Karel Bojko. „Jsem přesvědčen, že je možné objekt opravovat po částech. Všem, kteří sem přijedou, se tady líbí, jsme pro ně cenově přijatelní, ale například ubytování už tak pěkné není,“ dodal Bojko.

Co se s hluckou halou stane, to zatím není jasné, zastupitelé by o ní měli jednat na nejbližším zastupitelstvu.

  • Sportovní hala v Hluku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2335/233419.jpg
  • Sportovní hala v Hluku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2335/233418.jpg