Moravská galerie dostala od sběratele tisíce plakátů a exlibris

Brno – Brněnský sběratel Mirko Riedl věnoval Moravské galerii více než 4 700 plakátů a 17 000 exlibris, tedy malých ozdobných lístečků, které se vlepují do knih, aby připomínaly svého majitele. Brněnská galerie získala kolekci exlibris sudetských Němců, exlibris zahraničních národů, ale i značky s erotickými motivy. Plakátová sbírka obsahuje poválečné volební plakáty, ale i poutací plakáty divadel a galerií. Devadesátiletý sběratel se rozhodl díla, která shromažďoval od svých dvanácti let, galerii věnovat, aby si je i po jeho smrti mohli zájemci prohlédnout.

„Mirko Riedl měl jedinou podmínku, aby galerie uspořádala výběrovou výstavu z obou jeho sbírek,“ řekla mluvčí Moravské galerie v Brně Martina Vašková. Sbírka exlibris Mirko Riedla bude vedena v Moravské galerii v Brně jako samostatná podsbírka ve sbírce grafického designu. Do jeho sbírek mohli lidé v minulosti nahlédnout už několikrát, naposledy vloni na výstavě Moravská exlibris ze sbírky Mirko Riedla v Památníku písemnictví v Rajhradě.

Moravská galerie už v minulosti získala jiné cenné sbírky exlibris. V roce 1966 jí výsledek svého celoživotního snažení odkázal bibliofil a sběratel Antonín Grimm. Galerie postupně získala také nemalou část sbírky jednoho z nejvýznamnějších českých sběratelů meziválečného období Mojmíra Helceleta. 

O sběratelství Mirko Riedla

O knižní značky, tedy exlibris se Riedl začal zajímat už jako dvanáctiletý chlapec v roce 1932. Během války pracoval jako knihovník a pro knihovnu nechal vyrobit exlibris s česko-německým textem. Současně si nechal vyrobit i vlastní knižní značky. Sbírku postupně rozšiřoval a směňoval s dalšími členy Spolku sběratelů a přátel exlibris. Plakáty začal shromažďovat po 2. světové válce, kdy obešel politické strany a dnes vzácné tisky získal darem. Často směňoval svoje exlibris právě za plakáty. K sběratelství Riedla přivedla profese knihovníka a snaha graficky hodnotná díla zachovat pro budoucí generace.

Vydáno pod